Lachgas verhoogt risico gehandicapt kind

Array

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen inventariseert bij haar leden hoe zij omgaan met het narcosemiddel entonox.Het middel, dat bestaat uit een mengsel van lachgas en zuurstof, kan schadelijk zijn in een vroeg stadium van de zwangerschap. Dit weekeinde werd bekend dat van de negentien zwangere verpleegkundigen in het Haagse Leyenburg ziekenhuis, er tussen 1994 en 2004 zes een gehandicapt kind kregen. De zes kinderen hadden afwijkingen aan de slokdarm, anus, mond en hart. De moeders van de gehandicapte kinderen werkten in die periode op de afdeling verloskunde en gynaecologie, waar gewerkt werd met entonox. Het vermoeden bestaat dat het lachgas de oorzaak is van de handicaps bij hun kinderen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft ziekenhuizen al een half jaar geleden gewaarschuwd voor het gebruik van entonox. Volgens inspecteur-generaal H. Kingma is bekend dat het middel schadelijk kan zijn voor vrouwen die in een vroeg stadium van hun zwangerschap regelmatig met het middel geconfronteerd worden. Aan het eind van de zwangerschap doet dit risico zich volgens hem niet voor. Het verband tussen entonox en de geboorte van gehandicapte kinderen, is volgens Kingma nog niet aangetoond. Overigens is het niet zo dat het middel schadelijk is voor vrouwen die tijdens de bevalling een roesje krijgen met het lachgas.
Bron: PZC/GPD

One thought on "Lachgas verhoogt risico gehandicapt kind"

  1. Twee ouders van kinderen die mismaakt ter wereld zijn gekomen door lachgas eisen ’tonnen’ schadevergoeding van het Haagse Ziekenhuis Leyenburg. Zij vinden dat het ziekenhuis schuldig is aan de handicap van hun kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat de afwijkingen van hun kinderen vermoedelijk is ontstaan doordat de vrouwen in het begin van hun zwangerschap hebben gewerkt met lachgas op hun afdeling in het ziekenhuis. Dat schrijft het Algemeen Dagblad zaterdag.

    Volgens de ouders was ‘al deze ellende niet nodig geweest’. De Amersfoortse advocaat J.W. Koeleman heeft vrijdag het HagaZiekenhuis, waar het Leyenziekenhuis deel van uitmaakt, aansprakelijk gesteld. "Uit onderzoek blijkt dat de risico’s van lachgas al sinds de jaren tachtig bekend zijn.

    Het ziekenhuis wist of kon weten wat de gevaren waren van lachgas. Bovendien zijn er in 1998 te hoge concentraties in de verloskamers aangetroffen", aldus de advocaat in de krant.

    Bron: http://www.nieuws.nl

Comments are closed.

Recente artikelen