Aids Fonds Behandel Plan

Het Aids Fonds start met een nieuwe aanpak in de strijd tegen aids: het Aids Fonds Behandel Plan. Onder het motto ‘saving lives, one by one’, nemen Nederlanders de kosten van aidsbehandeling van mensen in arme landen voor hun rekening. Doel is levens redden én laten zien dat behandeling in ontwikkelingslanden heel goed mogelijk is. Het Aids Fonds hoopt dat dit concept navolging krijgt bij collega-fondsenwervers in Europa en de Verenigde Staten. Het plan wordt zaterdag officieel gelanceerd op het AmsterdamDiner, een jaarlijks charitatief evenement waarmee het bedrijfsleven en particulieren geld bijeenbrengen voor de wereldwijde strijd tegen aids.

In eerste instantie zullen ruim 500 mensen in Afrika behandeld worden. Het gaat om een ‘anoniem adoptieprogramma’ waarbij donateurs de kosten voor een of meer behandelingen voor hun rekening nemen, maar waarbij geen een-op-een relatie wordt gelegd. Een behandeling kost in arme landen per persoon gemiddeld 400 euro per jaar en is levenslang. Het Aids Fonds garandeert dat een behandeling die begonnen is ook gecontinueerd wordt, maar gaat tegelijkertijd op zoek naar partners die de financiering op termijn structureel overnemen. Dat kunnen lokale overheden zijn, internationale fondsen of andere partners.
Het Aids Fonds Behandel Plan werkt samen met reeds bestaande projecten in ontwikkelingslanden en start in Kenia, Zambia en Burkina Faso. De kennis en de sociale en medische voorzieningen zijn hier al aanwezig, het enige wat ontbreekt is voldoende geld voor behandeling. Via het Behandel Plan kan het Aids Fonds hier relatief eenvoudig behandeling voor meer mensen beschikbaar stellen. Op die manier werken we ook mee aan een structurele opbouw van de gezondheidszorg in deze landen.

Een belangrijk uitgangspunt van het Aids Fonds is dat mensen met hiv/aids direct betrokken zijn bij de projecten. Daarom werken we samen met organisaties waarin mensen die hiv-positief zijn een belangrijke stem hebben. De projecten bepalen zelf wie er voor behandeling in aanmerking komen en hoe men dat wil organiseren. De behandeling gebeurt volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Er zijn op dit moment zo’n 40 miljoen mensen met hiv/aids in de wereld. In ontwikkelingslanden hebben circa 6 miljoen mensen nu onmiddellijk behandeling met aidsremmers nodig (in Afrika 4 miljoen) Slechts 700.000 (in Afrika 325.000) mensen krijgen die behandeling ook daadwerkelijk. Het Aids Fonds vindt het onacceptabel dat miljoenen mensen in de wereld overlijden aan de gevolgen van aids terwijl de medicijnen om hun leven te redden er wel zijn. Het Aids Fonds Behandel Plan sluit aan bij het ‘3by5 Initiative’ van de Wereldgezondheidsorganisatie met als doel om in 2005 wereldwijd drie miljoen mensen in behandeling te hebben.

Bron: SoaAids Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Aids Fonds Behandel Plan"

  1. In Azië moeten snel maatregelen komen, anders valt het werelddeel ten prooi aan een aidsepidemie die niet meer beheersbaar is. Als de autoriteiten nu niets structureels gaan doen aan preventie, dan zal het virus zich in Aziatische landen net zo dramatisch snel verspreiden als in Afrika.
     
    Daarover vergaderen deskundigen op een regioneel aidscongres in Japan van 1 tot 5 juli. Nu al doet een kwart van de nieuwe besmettingen zich voor in Azië. De Japanse arts Takashi Sawada becijfert dat in 2010 ruim tien miljoen Chinezen HIV-besmet zijn. Het virus heeft zich daar in alle provincies verspreid. India telt het hoogste aantal HIV/aidspatiënten ter wereld, na Zuid-Afrika.

    ,,Het is duidelijk dat Azië in de gevarenzone komt´´, aldus Sawada. De regeringen hebben tot nog toe niet veel haast gemaakt met aidsbestrijding. Ze schamen zich, verdoezelen officiële cijfers en willen niet samenwerken met aidsactivisten en niet-gouvernementele organistaies.

    De Verenigde Naties schatten dat in Azië 8,2 miljoen mensen met HIV leven, waarvan ruim vijf miljoen in India. Wereldwijd hebben 39 miljoen mensen HIV/aids.

     

Comments are closed.

Recente artikelen