Compromisvoorstel huisartsenconflict

Array

Van het huisartsenbudget wordt in plaats van 90 miljoen euro 25 miljoen euro overgeheveld naar de verzekeraars. Dat is de kern van het compromisvoorstel dat bemiddelaar Vogelaar  heeft gedaan in het conflict tussen het ministerie van Volksgezondheid en de huisartsen. Al wekenlang zijn het ministerie en de LHV het niet eens over het nieuwe zorgstelsel en de rol die verzekeraars krijgen. Inmiddels hebben ze "voorzichtig positief" gereageerd. LHV-voorzitter Vos noemt het voorstel "het maximaal haalbare". Het ministerie is van mening dat er voor alle partijen iets in zit

One thought on "Compromisvoorstel huisartsenconflict"

  1. Eindvoorstel in huisartsenconflict Bekijk de video: Modem / ADSL
    Bemiddelaar E. Vogelaar heeft het ministerie van Volksgezondheid, de zorgverzekeraars en huisartsen donderdag een laatste bod gedaan om het onderlinge conflict op te lossen.

    Volgens het voorstel wordt niet negentig miljoen maar 25 miljoen euro uit het budget van de huisartsen overgeheveld naar de zorgverzekeraars. Dat bedrag was voor de huisartsen het belangrijkste pijnpunt.

    De partijen hebben tot 13 juli de tijd om met hun achterban te overleggen of ze akkoord gaan met het voorstel. Dit komt erop neer dat alle partijen toe moeten geven. Eventuele afspraken zouden voor twee jaar gelden.

    Reacties
    Voorzitter B. Vos van de Landelijke Huisartsenvereniging toonde zich in het Radio 1 Journaal gematigd positief over het voorstel. Een overwinning voor de huisartsen is het niet, maar meer zat er volgens hem niet in. Hoewel van inkomensverbetering geen sprake is, biedt het bod een "veel betere uitgangspositie” voor de huisartsen dan de oorspronkelijke plannen, zei hij. Met het bedrag van 25 miljoen euro waarover de zorgverzekeraars zeggenschap krijgen, kunnen zij huisartsen belonen voor de modernisering van hun praktijk. Het gaat volgens Vos niet ten koste van het inkomen van de huisartsen.

    Een woordvoerder van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) zegt in een voorlopige reactie dat het "een evenwichtig voorstel” lijkt, waarbij alle partijen wat moeten inleveren en wat voordeel hebben. Hoogervorst bespreekt het voorstel van Vogelaar vrijdag mogelijk in het kabinet.

    Modernisering gezondheidszorg
    Het conflict over de toekomst van het huisartsenvak speelt al maanden. Eind mei staakten vrijwel alle huisartsen van Nederland om hun eisen kracht bij te zetten.

    De regering wil de gezondheidszorg per 1 januari 2006 moderniseren. Een van de voorstellen is om de zorgverzekeraars meer zeggenschap te geven over de huisartsen. Het kabinet hoopt de gezondheidszorg op deze manier efficiënter te maken. De huisartsen, bang hun zeggenschap over patiënten te verliezen, zijn hier faliekant tegen.

    Een van de meest gevoelige regeringsvoorstellen is om een bedrag van negentig miljoen euro bij de huisartsen weg te halen, en vervolgens onder te brengen bij de zorgverzekeraars. Als een huisarts bijvoorbeeld goede zorg biedt aan ouderen, allochtonen of chronisch zieken kan een zorgverzekeraar de arts uit deze pot een extra premie geven. De huisartsen hebben eerder geëist dat dit voorstel in elk geval van tafel gaat. Verder vinden zij dat het tarief dat Hoogervorst hen wilde geven te laag is.

    De verschillende partijen zijn de afgelopen maanden rollebollend over straat gegaan. De persoonlijke verhoudingen tussen de hoofdrolspelers, huisartsenvoorman Vos, directeur M. Bontje van de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland en minister Hoogervorst van Volksgezondheid zijn ronduit belabberd. Ze konden elkaars aanwezigheid nauwelijks verdragen. De partijen hebben half juni oud FNV-bestuurder E. Vogelaar aangetrokken om de onderhandelingen te begeleiden. Dat om onnodige ruzies te voorkomen.

    Bron: Planet

    Links:

  2. Landelijke Huisartsen Vereniging
  3. Zorgverzekeraars Nederland
  4. Ministerie van Volksgezondheid: Nieuwe zorgverzekering

Comments are closed.