Anti-doorligmatrassen Trias worden anders gereinigd

Matrassen die door zorgverzekeraar Trias in bruikleen worden verstrekt om doorliggen (decubitus) te voorkomen, zullen voortaan een hoge druk reinigingsbehandeling krijgen. Dit gebeurt in een speciaal voor dit doel ontwikkelde autoclaaf in Duitsland. Na de reiniging onder druk worden de matrassen geseald teruggebracht naar het hulpmiddelendepot van Trias. Het totale proces, inclusief vervoer, duurt ongeveer een week.

Met dit schoonmaakprocédé wil Trias via een speciaal daarvoor opgezette pilot investeren in kwaliteit. ‘Wij voeren een kwalitatief hoogwaardig hulpmiddelenbeleid en lopen hiermee vooruit op de nu geldende richtlijnen voor de schoonmaak van dergelijke matrassen’, vertelt Marco van Rijn, relatiebeheerder Zorg verantwoordelijk voor de inkoop van hulpmiddelen bij Trias.

Het schoonmaken van anti-doorligmatrassen gebeurde volgens Trias tot nu toe vrij eenvoudig, met een sopje. De hoezen werden gewassen in een machine. ‘Daarmee zijn de matrassen optisch schoon, maar niet honderd procent bacterievrij. Dat zijn ze wel als ze onder hoge druk zijn gereinigd’, aldus Van Rijn.

Trias verstrekt op jaarbasis enkele honderden anti-doorligmatrassen in bruikleen. De proef met het autoclaveren loopt tot eind dit jaar. Daarna worden de ervarigen geëvalueerd en wordt onderzocht of het autoclaveren breder kan worden ingezet.

Bron: ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Anti-doorligmatrassen Trias worden anders gereinigd"

  1. Het reinigen volgens de HACCP norm is ruim voldoende voor matrassen en anti-doorligmatrassen. Autoclaveren is een veel duurdere versie, maar niet aantoonbaar effectiever. Kortom, Rivas denkt daarmee een goede troef in handen te hebben, maar daadwerkelijk geeft het geen meerwaarde, wel meerprijs!
    Lees even het HACCP protocol en u weet alles over dit item. Wij hebbe in ons ziekenhuis een autoclaaf staan (groot model) echter zijn wij gestopt met autoclaveren van matrassen. Het gaf geen meerwaarde, maar wel een meerprijs, vandaar!

  2. De autoclaaf is inderdaad met stoom en een sterilisatator inderdaad met hitte. Het verschil ligt hem erin hoe goed je wilt steriliseren. Met hitte kan je inderdaad vele bacteriën doden maar niet sporen die hitteresistent zijn. Dit zijn dus ook onzuiverheden op het materiaal. Voor die sporen te doden heeft men hogere temperatuur nodig. Hoger dan 100°C. Dit kan bekomen worden met de autoclaaf omdat die met stoom werkt onder een hogere druk dan 1 atmosfeer of de luchtdruk die aanwezig is in onze atmosfeer op leefhoogte. Let wel op dat je niet alles met een gewone autoclaaf kunt steriliseren. Grote massieve voorwerpen kan je niet goed steriliseren. Of voorwerpen waar men de lucht niet goed kan uittrekken. Zoals kussens en matrassen. Ook papier, watten en textiel niet goed. Zij houden vaak een lucht laagje vast die de autoclaaf er niet af kan krijgen en hierdoor zullen ook de bacteriën in dit lucht laagje niet dood gaan. Bij deze voorwerpen zou na de stoombehandeling de stoom moeten worden afgezogen en vervangen worden door zeer hete lucht om de rest ook dood te krijgen. Voor het papier kan ik u aanraden om het in te pakken en het een uur in de oven te leggen bij een temperatuur van 180°C.

Comments are closed.

Recente artikelen