Ouders en kinderen goed Voorbereid

Via Zorglog.nl werd ik geattendeerd op een nieuw initiatief van VWS. Een website www.goedvoorbereid.nl biedt vanaf vandaag informatie voor ouders van kinderen die (voor het eerst) zelfstandig op vakantie gaan. De site bevat informatie en tips voor ouders die hun kind willen voorbereiden op grote verleidingen als alcohol, seks en drugs. De site is opgesteld door het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) en Soa Aids Nederland.
NIGZ en Soa Aids Nederland hebben ieder hun eigen campagne om jongeren voor te lichten over alcoholgebruik en veilig vrijen. Het is voor het eerst dat de organisaties samenwerken in het voorlichten van ouders.

Bron: VWS & Zorglog.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Ouders en kinderen goed Voorbereid"

  1. Jongens die zonder ouders op vakantie gaan in Nederland drinken gemiddeld 17 glazen per vakantiedag, meiden 7 glazen. Omgerekend: in tien dagen vakantie drinken jongens 6 kratten bier en meisjes 50 flesjes mixdrank. 30% neemt geen condoom mee op vakantie.

    Op vakantie drinken jongeren veel alcohol en hebben ze meer (onveilige) seks dan onder normale omstandigheden. De drempel om aan seks te doen, wordt onder invloed van alcohol alleen maar lager.

    Op de website Goedvoorbereid.nl vinden ouders en jongeren praktische tips en informatie om zich goed voor te bereiden. De website is samengesteld door het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) en SOA AIDS Nederland.

  2. Jongeren die zelfstandig op vakantie gaan hebben steeds meer seks en gebruiken meer alcohol dan gebruikelijk. Dit melden het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) en Soa Aids Nederland op hun nieuwe website voor bezorgde ouders.

    Op vakantie drinken jongeren veel alcohol en hebben mede hierdoor meer (onveilige) seks dan gebruikelijk. Jongens die zonder ouders op vakantie gaan in Nederland drinken gemiddeld zeventien glazen per vakantiedag, meiden zeven glazen. In tien dagen vakantie komt dit voor jongens neer op zes kratten bier en voor meisjes op ongeveer 50 flesjes mixdrank.

    De helft gebruikt op vakantie geen condoom
    De afgelopen drie jaar werd er aanzienlijk meer onveilig gevreeën tijdens de vakantie. In 2004 heeft bijna de helft van de jongeren geen condoom gebruikt bij seks tijdens de vakantie. Ten opzichte van 2002 is dit een stijging van 20 procent. Het aantal jongeren dat een condoom meeneemt, blijft over de jaren heen laag. In 2004 nam slechts één op de vijf jongeren van 15 tot en met 17 jaar condooms mee. Bij 18 tot en met 20-jarigen was dat ruim een derde. In de praktijk blijken jongeren die condooms mee hebben genomen, veiliger te vrijen dan jongeren die dat niet hebben gedaan. Als er alcohol en drugs in het spel zijn, is 46 procent van de jongeren er niet zeker van of het hen zal lukken om een condoom te gebruiken.

    Het NIGZ en Soa Aids Nederland adviseren ouders om tijdens de seksuele voorlichting niet uit te wijden over hun eigen seksuele escapades, noch al te ijverig te vissen naar de seksuele ervaringen van hun kinderen. Bij de voorlichting over alcohol is het overigens wel aan te raden om over eigen ervaringen te praten.

Comments are closed.

Recente artikelen