Samenvatting van de nieuwe Zorgverzekering

Array

Verzekeringsplicht
U woont in Nederland of u betaalt hier loonbelasting. U bent dan verplicht een zorgverzekering af te sluiten.

Automatische overgang
– U ontvangt vóór 16 december 2005 een aanbod van uw verzekeraar voor een nieuwe zorgverzekering en een aanvullende verzekering. Het aanbod is afgestemd op uw huidige verzekeringsdekking.
– Reageert u niet, dan bent u vanaf 1 januari 2006 automatisch verzekerd voor uw zorgverzekering. Ook voor het aanbod van de aanvullende verzekering wordt u – tot 1 maart 2006 – zonder selectie geaccepteerd.
– Tot 1 maart 2006 kunt u opzeggen als u een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar wilt kiezen.
– Maar let wel: uiterlijk 1 mei 2006 moet u een zorgverzekering afgesloten hebben.
– In alle gevallen betaalt u premie vanaf 1 januari 2006.

Acceptatieplicht
U kunt dus bij uw huidige verzekeraar blijven. Wilt u naar een andere verzekeraar, dan is deze verplicht u, ongeacht uw leeftijd, geslacht of gezondheidstoestand, te accepteren voor het wettelijk verzekerde basispakket. Ook mag de zorgverzekeraar de premie niet laten afhangen van uw persoonlijke situatie.

Basispakket
Het wettelijk verzekerde basispakket komt overeen met het huidige ziekenfondspakket.

Aanvullende verzekering
In de overgang naar de nieuwe zorgverzekering kunt u uw huidige aanvullende verzekering gewoon behouden. Wilt u naar een andere verzekeraar, dan heeft deze voor de aanvullende verzekering geen acceptatieplicht.

Uw zorgverzekering en aanvullende verzekering kunt u bij verschillende zorgverze­keraars afsluiten.

Keuzemogelijkheden
Als u zich wilt oriënteren op andere mogelijkheden dan het aanbod dat u vóór 16 december 2005 van uw verzekeraar ontvangt, heeft u de volgende keuzemogelijkheden:
– de verzekeraar
– het soort verzekering (natura of restitutie)
– het eigen risico (geen of oplopend van 100 tot maximaal 500 euro)

Nominale premie
Iedereen vanaf 18 jaar gaat een nominale premie aan de zorg­verzekeraar betalen. Voor uw kinderen onder de 18 jaar betaalt u geen premie. De premie verschilt per verzekeraar en per verzekering, dus het kan de moeite waard zijn om op de verschillen te letten. Op dit moment wordt geschat dat de gemiddelde premie voor het wettelijk verzekerde pakket ongeveer 1100 euro per jaar zal bedragen.

Inkomensafhankelijke bijdrage
Iedereen die een inkomen heeft, is een inkomens­afhankelijke bijdrage verschuldigd van 6,25% van het inkomen. Deze bijdrage wordt door uw werkgever vergoed. Zelfstandigen ontvangen een aanslag van de Belastingdienst.

Oude premies
De procentuele ziekenfondspremie komt te vervallen. De MOOZ-bijdrage en de WTZ-omslagbijdrage komen te vervallen. De AWBZ-premie gaat omlaag.

Zorgtoeslag
Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en inkomen heeft u recht op een zorgtoeslag. De Belastingdienst bepaalt de hoogte van de zorgtoeslag op basis van uw inkomen en dat van uw eventuele partner. In september 2005 krijgt u het aanvraagformulier zorgtoeslag thuisgestuurd. Ontvangt u geen formulier, terwijl u denkt wel in aanmerking te komen voor een zorgtoeslag, dan kunt u het formulier aanvragen bij de Belastingdienst. Wanneer u het formulier vóór 1 november 2005 ingevuld terugstuurt, krijgt u de eerste maandelijkse betaling van uw zorgtoeslag op uw rekening gestort voordat u premie voor uw zorgverzekering moet gaan betalen.

Belastingmaatregelen
Om de verzekering betaalbaar te houden, treft de overheid belastingmaatregelen.

No-claim
De premie van 1100 euro is inclusief een no-claim van 255 euro. Als u geen zorgkosten maakt, krijgt u 255 euro terug van uw verzekeraar. Als u minder dan 255 euro kosten maakt, krijgt u het verschil terug.

 

One thought on "Samenvatting van de nieuwe Zorgverzekering"

  1. Per 1 januari 2006 gaat er een hoop veranderen in het Nederlandse zorgstelsel. In het kort komt het erop neer dat de verschillen tussen particulier en ziekenfonds worden opgeheven.

    Voor RTL Nieuws voert het projectteam van TNS NIPO een reeks metingen uit om de bewustwording van de Nederlanders ten aanzien van de veranderingen in het zorgsysteem te peilen. Hieronder volgt een uiteenzetting van de eerste meting in een reeks: de nulmeting over het zorgstelsel.

    Wat gaat er veranderen?
    Dat er een wijziging van het verzekeringsstelsel aan zit te komen, is voor één op de acht Nederlanders van achttien jaar en ouder tot nu toe onopgemerkt gebleven (13%). Op de vraag wat de veranderingen zijn, kan 70 procent van het publiek in meer of mindere mate een toelichting geven. Zo noemt 55 procent het feit dat straks iedereen een basisverzekering krijgt, wordt de mogelijkheid om aanvullend te verzekeren door 27 procent genoemd en begint elf procent spontaan over de hogere kosten van het nieuwe systeem.

    Over de komst van een nieuw zorgstelsel (ongeacht de inhoud ervan) zijn de meningen verdeeld. Zo is 32 procent positief gestemd over de komst van een nieuw systeem, is 42 procent negatief, 25 procent neutraal en heeft één procent geen mening. Een negatieve stemming heeft vooralsnog dus de overhand, maar de campagne moet nog beginnen.

    Een meerderheid van de Nederlanders erkent weinig tot niets te weten van de veranderingen die gaan komen (60%). Ruim éénvierde geeft aan redelijk op de hoogte te zijn (26%) en ‘slechts’ veertien procent zegt veel kennis van de wijzigingen te hebben.

Comments are closed.

Recente artikelen