Aspartaam in frisdranken

Array
De markt voor light-dranken groeit sterk. Zo steeg de omzet in West-Europa met 1,4% (2004), terwijl die van de tradtionele dranken met 4% daalde. In het Verenigd Koninkrijk hebben de caloriearme dranken momenteel een marktaandeel van meer dan 60%. In Oost-Europa was de groei nog groter met een omzetstijging van 15%. Ook bij de niet-lightvarianten steeg de omzet zo’n 7%. In de VS groeide de afzet van Diet Coke en Diet Pepsi vorig jaar met 491 mln liter, terwijl er van merkleiders Coke Classic en Pepsi-Cola 491 mln liter minder werd verkocht.
Caloriearme frisdranken worden gezoet met aspartaam, een ingrediënt dat onder meer overgewicht kan voorkomen of verminderen. Ajinomoto Company is wereldwijd marktleider van aspartaam.

Zoetstoffen worden ruim vijfendertig jaren gebruikt. De consument is blij met de produkten die goed zijn voor de lijn, omdat deze producten zo weinig calorieën bevatten. De advertenties wekken de schijn dat deze stoffen goed zijn voor de gezondheid. Ze zijn immers ‘light’ en bevatten geen suiker. Zoetstoffen worden in verschillende producten gebruikt. Een van de meest besproken zoetstoffen is aspartaam. Aspartaam is beter bekend onder de naam Nutra-sweet of als E-nummer E951.
Op 19 februari 2003 hebben de leden van het Europese Parlement voor Gezondheid, gestemd voor een herevaluatie van de kunstmatige zoetstof aspartaam (E951). Het amendement was voorgesteld door een Belgische lid, die tevens een voorstel deed om te komen tot een verbetering van de etikettering van producten met aspartaam. Er werd ook gestemd voor een herevaluatie van de natuurlijke zoetstof Stevia voor gebruik in geheel Europa. Stevia is een natuurlijke zoetstof dat verkeregen wordt uit een plant en is op dit moment, zonder duidelijke reden, in Europa verboden.

Aspartaam is een chemische zoetstof die in 1965 bij toeval in de Verenigde Staten werd ontdekt toen de Amerikaanse firma Searle op zoek was naar een middel tegen maagzweren. Dit chemisch middel bleek ook nog eens zoet te smaken en dat was een groot voordeel. Vooral om het feit dat aspartaam weinig calorieën bevat. Aspartaam is een combinatie van de twee gewone aminozuren asparaginezuur en fenylalanine. De officiële chemische naam is N-L-alfa-aspartyl-L-phenylalanine-1-methyl ester. Aspartaam is een wit poeder met een grote zoetkracht en is slecht oplosbaar, zowel in water, alcohol als olie. De zoetkracht is echter zodanig hoog, dat maar kleine hoeveelheden nodig zijn.

Een absolute vergelijking in zoetkracht is niet te maken, aangezien de zoetheid afhangt van andere componenten in het levensmiddel, de zuurgraad en de temperatuur. De reële zoetkracht van Aspartaam moet dus voor iedere toepassing opnieuw bepaald worden. Ook speelt de concentratie een rol. Aspartaam is 150-200 keer zoeter dan suiker. Er is bij suiker een bepaalde drempelwaarde voordat de zoete smaak wordt geproefd. Bij Aspartaam is die waarde een stuk lager. Een groot verschil tussen Aspartaam en diverse andere zoetstoffen, is dat het de smaak van fruit en fruitaroma’s versterkt. In kauwgum blijven bijvoorbeeld de fruit- en zoete smaak veel langer proefbaar als Aspartaam wordt gebruikt, dan wanneer suiker wordt gebruikt.

Het duurde nog tot 1983 voordat de zoetstof door de Amerikaanse keuringsdienst van waren, de FDA, op de markt werd toegelaten. Aan het gebruik bleken nogal wat bezwaren verbonden te zijn, zoals het ontstaan van kankergezwellen bij proefdieren. Aangezien alle onderzoeken betaald werden door de het grote concern Monsanto, die Searle had overgenomen, werden zodoende negatieve testresultaten uit de publiciteit gehouden. Nog steeds worden negatieve reacties, in publicaties over de zoetstof ‘aspartaam’ (NutraSweet) van zelfstandige onderzoekers, krachtig ontkend door betaalde onderzoekers van Monsanto. Slechts één persoon beoordeelde dat aspartaam vrij was van het risico op kanker en dat was de FDA commissaris. Een aantal FDA onderzoekers had een sterk vermoeden dat kanker te ontstaat bij levenslang gebruik van aspartaam. Zodoende stemde de publieke onderzoekscommissie (met inbegrip van de voorzitter van de Amerikaanse Associatie van Neuropatologen) unaniem tegen goedkeuring. Het wetenschappelijk team van de FDA, was eveneens tegen goed keuring. Kort nadat de FDA commissaris Aspartaam had goedgekeurd in frisdrank, kreeg hij een zeer goed betaalde adviseurpositie bij de PR- firma van de fabrikant van Aspartaam. De gezondheid van miljarden mensen was minder belangrijk.In 1992 keurde de FDA het gebruik van Aspartaam goed in moutdrankjes, cornflakes en gekoelde puddingen en vullingen. 1n 1993 keurde de FDA Aspartaam goed voor het gebruik in harde en zachte snoepjes, niet alcoholische drankjes, thee, vruchtensappen en siropen, bakproducten en bakmixen, suikerglazuur, sierlaagjes en vullingen van bakproducten.

Aspartaam wordt in vele producten gebruikt. Frisdranken, producten met fruit, in de vorm van zoetjes, puddingpoeder, vullingen van gebak, ijs, medicijnen, jam en marmelade, vruchtenmoes, kauwgum en vooral in producten voor diabetici. Aspartaam is toegestaan in meer dan 90 landen. Het aantal producten loopt in de duizenden. Aspartaam is geen additief, maar een ingrediënt. De FDA is er altijd op bedacht geweest aspartaam, nooit een ‘drug’ maar een ‘voedsel-toevoeging’ te noemen. Een ‘drug’ op het etiket van frisdranken, zou de klant kunnen afschrikken. En omdat aspartaam als voedsel-toevoeging gerangschikt is, worden bijverschijnselen niet gerapporteerd aan een federaal bureau, noch is voortdurend toezicht op de veiligheid wettelijk noodzakelijk. Toevoeging van aspartaam aan een levensmiddel moet dus in de ingrediëntenlijst vermeld staan. Meestal staat het onder ‘kunstmatige zoetstof : aspartaam’. Soms ook als handelsnaam ‘Nutrasweet’.
Op 28 juli 1983 stelde de Drankenindustrie in Amerika een 30 pagina’s tellend protest op, waarin de veiligheid van Aspartaam aan de kaak werk gesteld. Toen ze echter ontdekten dat mensen die op hun gewicht moeten letten, veel suikervrije dranken zouden drinken en dat voor de omzet van de drankenindustrie van groot belang zou zijn, waren zij opeens al hun bezwaren vergeten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Aspartaam in frisdranken"

  1. Begin 2007 was Will Jansen voor een culinaire reis in Frankrijk en zag in een
    boekwinkel het boekje Additifs Allimentaires liggen. Hij was toen druk bezig
    met de Culinaire Almanak en vooral de wikkels van de kant-en-klaarmaaltijden
    die getest werden, hadden zijn aandacht getrokken. Op internetsites als
    http://www.aspartaam.com las hij een verontrustend verhaal over E-stoffen die zonder
    enige terughouding aan zijn eten toegevoegd worden. Terug in het hotel begon
    hij het boekje te lezen. Het is geschreven door Corinne Couget en het benoemt
    alle tot nu toe bekende E-stoffen en hun bijwerkingen. Veertien jaar heeft
    Couget onderzoeken en literatuur bestudeerd en dat alles opgenomen in een
    handzaam boekje. Will Jansen besloot de gids te vertalen voor de Nederlandse
    markt. Regelmatig kwam hij geschokt vertellen dat er zoutzuur, chloor of
    aluminium in zijn – en uw – eten zit. Gewoon eten dat we nietsvermoedend bij
    onze goedgesorteerde supermarkt kopen. En we eten zo gezond en bewust en we
    kopen biologisch, maar het zit echt overal in.

    Wacht, ik geef u een voorbeeld:
    Ons schoonzusje was hier vorige week en legde een pakje kauwgom op tafel. Op de
    wikkel lazen we de wervende woorden Nu met Xilitol! Xilitol als aanbeveling,
    het moet niet gekker worden. Dat kan toch alleen maar in een land waar de
    consument dom gehouden wordt! De volgende stoffen zaten in de kauwgom:
    Sorbitol
    Glansmiddel en zoetstof dat bloedsomloopstagnerend is. Bovendien slecht voor de
    huid.
    Aspartaam
    Hieronder treft u de bijwerkingen die van het gif Aspartaam, van de meest
    voorkomende tot de wat zeldzamere. We hebben hier helaas niet voldoende plaats
    om overige effecten te vermelden, zoals het feit dat dit gif het immuunsysteem
    aantast en productie van DNA stoort. Maar met de volgende verwijzingen komt u
    alvast een heel stuk verder.
    Bekende bijwerkingen: hoofdpijn, darmaandoeningen, diarree, buikpijn,
    slapeloosheid, gewichtstoename, hyperactiviteit, concentratiegebrek, slechter
    zien, gehoorstoornissen, verhoogde gevoeligheid voor lawaai, pijnlijke
    gewrichten, krampen, chronische vermoeidheid, wallen, huidreacties en
    verschillende onverklaarbare soorten jeuk, haaruitval, verkoudheden,
    tandaandoeningen, terugtrekken van het tandvlees, constant gevoel van kou
    hebben, neusbloedingen, aantasting van het intellect, geheugenverlies,
    depressie, humeurigheid zonder duidelijke aanleiding, paniekreacties, paranoia,
    obsessies, pleinvrees, agressiviteit, aanvallen van hyperseksualiteit, dementie,
    stuipen en soms epilepsie, schildklieraandoening, onvruchtbaarheid, impotentie,
    miskramen, aangeboren misvormingen, mentale achterstand, afname van het aantal
    bloedlichaampjes, verzwakking van het immuunsysteem (verhoogde gevoeligheid
    voor infecties). Verder kan deze zoetstof suikerziekte, de ziekte van
    Parkinson, Alzheimer, Multiple Sclerose, bindweefselbeschadiging,
    hartstilstand, hersentumor (en overige tumoren), adergezwellen en
    huidtubercolose veroorzaken of verergeren. Daarnaast kan aspartaam een
    vergifting van zware metalen veroorzaken. Dit additief behoort tot de familie
    van de excitotoxinen, dat wil zeggen dat het de trieste mogelijkheid heeft om
    de neuronen in de hersenen te stimuleren waardoor ze beetje bij beetje afbreken
    en dus het zenuwstelsel vernietigen en vervolgens andere organen aantasten.
    Miljoenen mensen die ?slachtoffer? zijn van aspartaam, laten zich jarenlang
    behandelen voor ziektes, al dan niet ernstig, zonder te beseffen dat de
    consumptie van aspartaam-bevattende producten de oorzaak is van die ziektes.
    Plotselingen hartstilstand? Voetballers die dood neervallen tijdens de
    wedstrijd. Komt dat bekend voor?
    Acesulfaam
    Synthetische, zoete smaakversterker die 200 keer zoeter is dan suiker. Dit
    additief wordt erg vaak gebruikt in kauwgom, frisdranken, snoepjes,
    industriële banketbakkers- producten, desserts, sommige melkdranken en zoveel
    andere producten dat het onmogelijk is om ze allemaal te vermelden. Het wordt
    sinds 1988 door de FDA (Food and Drug Administration) toegestaan hoewel het
    niet grondig onderzocht is. Dit additief heef een bittere nasmaak, waardoor het
    vaak in combinatie met aspartaam wordt gebruikt. Een van de boeken meldt: In
    vergelijking met aspartaam en saccharine, die geen van tweeën onberispelijk
    zijn, is acesulfaam zelfs de ongunstigste van de drie. Een Engelse analyse uit
    maart 2005 beweert dat dit additief als kankerverwerkend geldt en gelieerd
    wordt aan longtumor, toename van cholesterolgehaltes en leukemie. Om absoluut
    te vermijden!
    Mannitol
    Zoetmiddel en anti-klontermiddel. Sterk ontraden voor zwangere vrouwen en
    vrouwen die borstvoeding geven. Veroorzaakt zuurheid, uitdroging, nierstenen,
    misselijkheid, flauw vallen.
    Xilitol
    Zoetmiddel dat kankerverwekkend is. Metabole aandoeningen (stofwisseling),
    nierstenen, misselijkheid, verstoring oriëntatievermogen, flauwvallen,
    diarree. Het wordt op de verpakking van de kauwgom als aanbeveling vermeld!
    E171
    Titanium dioxide. Nog niet aangetoond dat het kankerverwekkend is, maar is wel
    verdacht.
    E321 Butylhydroxytolueen (BTH)
    Synthetisch voedingszuur dat huidreacties kan veroorzaken alsmede aandoeningen
    van de reproductieve organen en de bloedsomloop. Bij proeven op proefdieren is
    kanker geconstateerd.
    E903
    Carnaubawas onschuldig

    We hebben het hier over een onschuldig pakje kauwgom. Ik koop ze per tien en u
    heeft er vast ook wel een in de auto of in uw tas? En hoe zit het dan met
    aspartaam in Ranja en in light-producten. Nou, maak uw borst maar nat!

    Vanaf eind september is de gifgids “Wat zit er in uw eten?” ISBN
    97.89.0777.88.288 verkrijgbaar. Het gidsje is handzaam opgemaakt in
    pocketformaat zodat iedereen het bij zich kan hebben tijdens het boodschappen
    doen. De E-nummers staan opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk
    lichaam kunnen veroorzaken. Groen is oké, oranje is oppassen en rood is
    absoluut vermijden. De meeste E-nummers staan in het rood. Men verwacht niet
    dat giftige ingrediënten door de autoriteiten toegestaan worden. Het
    bestuderen van etiketten en verpakkingen levert een schat aan informatie zodra
    men kan opzoeken wat de toevoegingen betekenen. Meer hierover op
    http://www.bouillonmagazine.nl/e-gids.php

    U kunt het boekje bestellen bij de redactie van bouillon.

    Redactieadres: Iepenlaan 55, 3723XE Bilthoven, 030 2280315,
    http://www.bouillonmagazine.nl, redactie at bouillonmagazine.nl, KvK 30184060, BTW
    678139025501

    Met vriendelijke groet
    Redactie bouillon!
    Anka Jansen

Comments are closed.

Recente artikelen