Zorgen om medicijnen in drinkwater

Array

Staatssecretaris Van Geel (Milieu, CDA) is ,,bijzonder verontrust” over de vervuiling van drinkwater met resten van medicijnen. Hij zei dit gisteren tijdens een milieudebat in het Haagse theater Diligentia.

Volgens de staatssecretaris komen er steeds meer signalen dat deze verspreiding enorm groot is: ,,Het gaat om de diffuse verspreiding van gevaarlijke stoffen zoals zware metalen en hormonen, zowel in de bodem als in ons oppervlakte- en drinkwater”. Hij verwees naar problemen in Engeland: ,,Op dit moment moeten Britse drinkwaterbedrijven reeds alert zijn op sporen van Prozac, het bekende antidepressivum, in hun water”. De Nederlandse waterleidingbedrijven voeren al enige tijd campagne om te voorkomen dat geneesmiddelen in het grondwater terechtkomen. Uit onderzoek van het RIVM bleek twee jaar geleden dat geneesmiddelen ,,incidenteel in zeer lage concentraties” voorkomen in drinkwater. Het risico voor consumenten was ,,verwaarloosbaar”. Anderzijds, aldus de onderzoekers, kunnen er cumulatieve effecten optreden. ,,De stoffen horen niet in drinkwater thuis.”

Tijdens deze bijeenkomst kwam ook de kerncentrale Borssele aan de orde. Premier Balkenende liet blijken twijfel te hebben over het besluit de kerncentrale te sluiten. Daarmee neemt hij afstand van het hoofdlijnenakkoord van zijn kabinet. Eerder al gaven de regeringsfracties aan dat Borssele ook na 2013 open kan blijven. De gisteren gehouden bijeenkomst was een voorbereiding op de Toekomstagenda Milieu die staatssecretaris Van Geel in het najaar als vervolg op het Nationaal Milieubeleidsplan naar de Tweede Kamer stuurt. ,,Schiet het milieu er iets mee op als we veel gaan betalen voor de sluiting van Borssele”, vroeg Balkenende zich af. Verder wees hij er op ,,dat over dertig jaar de gasbel opgebruikt is” en een andere vorm van energievoorziening nodig zal zijn. In het regeerakkoord staat dat Borssele wordt gesloten als ,,de technische ontwerplevensduur (ultimo 2013) geëindigd is”.

Met de nieuwe benadering steunt Balkenende partijgenoot Van Geel, die al eerder liet weten dat sluiting van de kerncentrale te duur is, onder meer door een claim van de exploitant. Van Geel wil ,,de honderden miljoenen” liever gebruiken voor de ontwikkeling van duurzame energie. Hij wil in 2007 kunnen vaststellen ,,dat lucht, bodem en water een stuk schoner zijn dan in 2002”.

Bron: NRC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Zorgen om medicijnen in drinkwater"

  1. De Drinkwaterbedrijven reageren op noodkreet Van Geel:
    Drinkwater is veilig. “Het is het meest gecontroleerde product dat we eten en drinken”, reageerde de vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin op de noodkreet van staatssecretaris Van Geel van Milieu.

    Volgens Van Geel wordt oppervlakte- en kraanwater bedreigd door zware metalen, hormonen en resten medicijnen.

    Medicijnen
    Het Nederlandse drinkwater is voor 60 procent afkomstig uit grondwater en voor 40 procent uit oppervlaktewater. Volgens een Vewin-woordvoerster klopt het dat het oppervlaktewater vervuilt doordat het medicijngebruik door de vergrijzing toeneemt.

    51 Controles
    Via de urine van gebruikers komen medicijnresten via het riool in rivieren. Maar dat wil niet zeggen dat drinkwater vervuild is. “De kleinste deeltjes in het oppervlaktewater zuiveren onze bedrijven eruit.” Tijdens productie en distributie vinden 51 controles plaats, aldus Vewin.

    Bron: ANP

Comments are closed.

Recente artikelen