Niet gecategoriseerd

Patiënt verliest in zaak van recht op voedsel

Array

Zieke Brit eiste altijd eten en drinken

Het Britse Hof van Beroep heeft een uitspraak van een lagere rechtbank vernietigd over het recht op voedsel van een ongeneeslijk zieke patiënt. Het Britse Medische Tuchtcollege (GMC) was in beroep gegaan tegen een uitspraak die de 45-jarige Leslie Burke het recht gaf om gevoed te worden, ook als hij zelf te ziek was om te eten of te drinken.

Naar de rechter
Burke, die lijdt aan cerebrale ataxie, een ziekte van de hersenen, was naar de rechter gestapt. Hij vreest dat artsen op een gegeven moment besluiten hem geen vocht of voedsel meer toe te dienen als zijn toestand verder achteruit gaat en hijzelf het vermogen om te spreken verliest. Burke werd vorig jaar juridisch in het gelijk gesteld.

Onmogelijke positie
Het GMC ging in beroep en stelde dat artsen door de uitspraak in de zaak-Burke in een onmogelijke positie werden geplaatst. Het Hof van Beroep oordeelde dat Burke al voldoende bescherming geniet volgens de GMC-richtlijnen voor de behandeling van patiënten.

Discriminatie
GMC-voorzitter Sir Graeme Catto zei tegen de BBC dat de richtlijnen zo zijn opgesteld dat patiënten niet op basis van hun lichamelijke gesteldheid gediscrimineerd worden.

Bron: ANP