Niet gecategoriseerd

Samenwerking Arbo Unie en Maartenskliniek moet verzuimkosten verlagen

Array

Arbo Unie heeft met de Sint Maartenskliniek een contract gesloten te sluiten om werknemers met klachten aan het houdings- en bewegingssyteem zo snel mogelijk te behandelen. Veertig procent van het arbeidsverzuim in Nederland komt voort uit houdings- en bewegingsklachten. Om de verzuimkosten zo laag mogelijk te houden, is tijdig ingrijpen en een snelle toegang tot de zorg voor dit soort klachten cruciaal.

Bedrijfsartsen mogen werknemers met arbeidsrelevante aandoeningen sinds vorig jaar zelf doorverwijzen naar een specialist. De werkgever, maar ook de werknemer is gebaat bij snel ingrijpen. Sinds de overheid de doorbetaling in de eerste twee jaar bij de werkgevers heeft neergelegd, kunnen de kosten bij ziekteverzuim behoorlijk oplopen. De Maartenskliniek heeft speciaal voor dit doel in een eerder stadium het Integraal Centrum voor Arbeidsrelevante Aandoeningen (ICARA) opgericht. Het ICARA biedt bedrijfsartsen en werkgevers snelle toegang tot de zorg en vertaalt de bevindingen naar de consequenties voor de werksituatie van de zieke werknemer.Cathy van Beek, lid Raad van Bestuur Sint Maartenskliniek: ‘We zijn de samenwerking met Arbo Unie aangegaan om onze deskundigheid en logistiek in te zetten voor het laten dalen van het arbeidsgerelateerd verzuim en de kosten ervan voor werkgevers. Het ICARA is sinds oktober vorig jaar actief. Bedrijven en arbodiensten geven aan veel behoefte te hebben aan deze dienstverlening’.

Het ICARA biedt de bedrijfsarts niet alleen een diagnose en behandelvoorstel, maar ook een duidelijk belastbaarheidsprofiel en een functioneel-mogelijkhedenlijst. ‘Onze bedrijfsartsen zijn er bij gebaat dat iemand met bijvoorbeeld knieklachten, snel weer het werk kan hervatten. De doorlooptijd bij het is ICARA kort, omdat snelheid van handelen zeer belangrijk is. Dit is voor Arbo Unie van groot belang aangezien wij werknemers graag gezond weer aan het werk zien’, zo licht Ary Bosker, regiodirecteur Arbo Unie Nijmegen, toe.

Bron: ZN