De kekke top 100 van Nursing

Array

In navolging op het berichtje op Dondervogels heb ik de moeite genomen om naar de Nursing top 100 te gaan. En wat schetst mijn verbazing, je kan niet eens door klikken naar de bewuste weblog. Ik dacht nog even dat het misschien aan Mozilla zou liggen. Wellicht is dat net effe te kek voor het beetje hippe Nursing *kuch* maar nee. Naast dat ze niet een snappen bij Nursing wat een weblog is snappen ze ook niet dat je zo’n lijst minimaal doorklikbaar moeten maken. Heb zelfs de moeite genomen om de lijst nogmaals in explorer open te trekken. Maar ook in explorer is het niet aanklikbaar. Nursing wil dus wel het kekke vakblad zijn maar snapt niet hoe je moet bloggen. De komkommer tijd heeft nu dus echt toegeslagen bij medicalfacts. Zo erg zelfs dat we aandacht besteden een top 100 voor weblogs van verpleegkundigen. Zelf het NOS-Journaal meende deze week aandacht te moeten besteden aan het fenomeen bloggen. Want bloggen is de laatste maanden een ware hype geworden.

Pardon redactie van Nursing, onder welke steen heb jullie gezeten. Wat is het nut van die nursing top 100? Ik ga deze column in de loop van dit weekend met de smeuige details uit de top 100 aanvullen.

VERVOLG

Eindelijk heb ik alle 100 inzendingen doorgelezen. En ik mot het ff op me in laten werken. Nog steeds overheerst het gevoel, waar gaat dit over. In mijn ogen heeft het een hoog Libelle gehalte. En dat is mij uit de zorg wel bekend maar het heeft iets absurdistisch om je collega op te geven. En in veel gevallen gaat ht niet eens om zorginhoudelijke zaken. Als ik die lijst lees krijg ik er een beetje jeuk van. Omdat je zo belevingsgericht werkt, of omdat je liefde voor het vak hebt. Liefst wel ja, anders heb je toch geen lol in je job of ben ik nu gek. Misschien ben ik wel te commercieel en te rationeel maar zo’n knuffel top 100 voor je collegaatjes werkt mij op de lachspieren en zeker als je dan die kneuterigheid in een weblog gaat vatten die geen weblog mag heten. Pffffffffffff. Ik licht er ff nog een uit: "Gevoelig, respectvol, lief, moederkloek, warme vleugel over de afdeling. Gaf mij nieuwe kans toen ik van een afdeling weg moest. Tweede Florence Nightingale. Steekt echter niet haar kaarsje aan, maar neemt sfeerverlichting mee naar het werk." Iemand nomineert haar collega omdat ze haar Ass heeft gered. Florence Nightingale had dat waarschijnlijk een stuk eerbaarder opgelost en ik neem trouwens mijn brood mee naar mijn werk……Sfeerverlichting, Light? Suikervrij… Ligt dat niet zwaar op de maag?

Of deze: "Werkt als particulier verpleegkundige vaak bij terminale cliënten. Gaat altijd uit van wat de cliënt wil. De tevredenheid van cliënten maakt collega’s wel jaloers. Krijgt helaas sinds januari geen werk meer aangeboden." We zitten volop in de discussie of zorg een markt is. Een ding is mij wel duidelijk, de patient gedraagd zich meer en meer als een klant en als je zo’n goede verpleegkundige zou zijn en doet wat de klant wil, waarom loop je dan niet over van het werk? Kennelijk ben je dan niet zo klantgericht als de schrijfster beweert. Leeuk hoor, om je oud collegaatje op deze manier op te beuren maar kon dan met tekstjes die kloppen

En een aantal nominatie hebben meer weg van een contact advertentie dan de nominatie voor een verpleegkundige die echt een bijdrage aan de zorg levert: "Hebben jullie even…: ze is lief, zeer attent, vrolijk, flexibel, een rustpunt in het team. Kortom ze is geweldig! Oh ja, ze rookt weer… da’s minder. Als zij werkt is er tijdens de overdracht koffie met opgeklopte melk met een schuimkraag van tien" Kinderen geen bezwaar ontbreekt alleen nog en kunnen we de handjes laten wapperen aan het bed dan in de gekookte melk. Koop een staafmixer voor 10 euro en de werkdruk is gelijk wat lager.

Ook heb de combinatie van Clarie Polak en Evert Santegoeds van de Nederlandse zorg gevonden. Ze wordt als volgt geschetst: "Iedereen vertelt haar gemakkelijk van alles. Vraagt tijdens een gesprek heel subtiel door. Is het meest aanwezig op het centrale wijkgebouw." Wist je dat je lekker kan bijbeunen met dat soort talenten?

En Of ik blij zou zijn met een collegaatje die me Kampioen onleesbaar handschrift noemde, denk het niet. Veel succes met die protocollen. In Groot Rijnland hebben doen ze er alles aan om het gezellige eetadres warm te houden en helpen met de afwas mocht niet eens. Kijk dat je je goed verzorgd voelt bij zo iemand. Daar kan ik in komen maar daarmee ben je nog geen vakkundig verpleegkundige!

Tadaaaaaaaaaaa! En dan nu even uw aandacht voor de kneuzen van de week. Ja de kneuzen van de week, Een verpleegkundige die haar collega opgeeft met de nodige foute woordgrappen. "Want zij is altijd goed gehumeurd. Zit ook met een keelontsteking nog met aanstekelijke lach en praatjes aan de telefoon". Werkt dat he die diazepammetjes! Is dat ook belevingsgerichte zorg?

En er was ook nog een onvervalste oprotpremie te vinden. Je collega gaat eind april 2005 met pensioen. Je collega’s wensen je dan dat je het vooral heeeeel erg druk met jezelf gaat krijgen. Oeps, van je collegaates moet je het maar hebben. Zijn al die verpleegkundige zo collegiaal? .

En Eric, ik zal mild voor je zijn 😉 Al jeukten mijn handjes!! de zijne gelukkig ook en dus heeft hij z’n handjes weer aan het bed!!

Wel stond er tussen de vele genomineerde verpleegkundigen een slechthorende dame van formaat. Neemt in september deel aan de marathon van Berlijn met 17 andere slechthorenden uit verschillende landen. zonder dollen petje af. Een dergelijke prestatie staat toch in schril contrast met iemand die scoort doordat hij accentloos Twents spreekt. hetgeen de relatie met patiënten zeer ten goede komt. Ik hoor u denken, wat klopt hier niet. Zou het graag uittesten door de beste man een glaasje Cooolaaa te laten bestellen bestellen om daarna in de ootoo te loookaaliseren.

Daarnaast was ik vooral gebiologeerd door deze specificatie: "Opvallende verschijning, is helemaal zichzelf. Leidt vakkundig twee zorgeenheden." Dan denk hoop ik maar dat ze niet door een mannelijke collega is opgegeven want dan zie ik dit beeld voor me. Ze lijkt me erg op haar gemak in dat pakkie maar mijn leven in haar handen te leggen, no way!!

En kan iemand mij dit uitleggen? "Zeer cliëntgericht. Werd heel boos door melding dat cliënten niet erg gewenst zijn in het kantoor, omdat ze de wc’s vervuilen en niet op de juiste manier een kopje koffie pakken. Bezig met opzetten landelijk netwerk Persoonlijk Plan voor de cliënt." Ik heb toch andere ideeen van klantgerichtheid!!!!

En als je er altijd zijn voor patiënten en het vermogen hebben contact te maken met collega’s en patiënten…. Dit is toch wel het meest minimale wst je van een verpleegster mag verwachten. Dat ze haar protocollen niet uit haar hoofd kent en dus een spiekbrief heeft, is haar vergeven.

Verder zijn er de onvervalste zweefteven aan het bed: "Soms grof in de mond, maakt zo nu en dan kwetsende opmerkingen. Toch zeer geliefd in het team. Zette zich in voor de introductie van belevingsgerichte zorg op de IC. Is verder actief met geuren, aroma’s en lichtbeelden bij de patiënt waardoor deze sneller herstellen en rustiger worden." Bespaar me de details van die belevingsgerichte zorg die kwetst, zweef, geurt en licht geeft.

En van je collegaatjes moet je het hebben: "Is rond koffietijd altijd aanwezig. Staat open voor alle op- en aanmerkingen, zowel op lichamelijk als geestelijk gebied. Je kan letterlijk en figuurlijk niet om hem heen. Weet te motiveren met humor."

En er is nog veel meer moois te vinden, nog een kleine greep: Voetballende verpleegsters, een verpleegster die haar dochters op een boerderij houdt, behoeftegestuurde zorgverleners ( krijg rare visioenen), Humoristische supernurses, zo maf als een deur, verpleegsters met vriendenboekjes en verpleegsters die vrijwillig door HBO-V studenten een sonde bij zichzelf laten inbrengen,

Als je bij je collega’s wil scoren en in 2006 ook op die lijst wil komen moet je voor toegewijd en betrokken, warm, liefdevol, adequaat persoon overkomen. Veel aandacht hebben, Altijd belangstellend zijn, zowel naar de patiënt als naar collega’s. Bij verjaardag of ziekte zorgen voor een kaartje met een persoonlijk woord. Liefst nog voor je collega’s koken en zelf ook nog de afwas doen. Liefst zelf een gebrek te hebben en bereid te zijn om te werken voor een lager salaris met groot enthousiasme te werken. Ook al doe je daarmee economische afbreuk aan de kwaliteit van je vak.

Ga er maar aan staan. Mijn respect gaat uit naar de dames vooral hun handjes laten wapperen en dat zijn er heel veel. En als je je beroepsgroep wil professionaliseren en ook door het grote publiek serieus wil worden genomen. Va je zuter Clivia image verlost worden………draag je collega volgend jaar dan gewoon op inhoudelijke gronden voor. Deze lijst heeft een hoog gehalte: "creatief met kurk"

Laat de stukjes proza van de bovengenoemde zusters en broeders maar doorkomen……………………………..

5 thoughts on "De kekke top 100 van Nursing"

  1. Helemaal correct dat Nursing dit geen weblog moet noemen. Zelfs nog geen dagboek. En dat weten ze bij die redactie eigenlijk ook wel. Wijt het alleen niet aan de komkommertijd, want als je het wat gevolgd had rondom die top100, dan weet je dat dit al voor de zomer afgerond was.

    Haha. Aan je taalgebruik *kuch* (en stijl) te zien besteed je volgens mij te veel tijd (*neuq*) op geenstijl en zo. Wel leuk, maar out of context op medicalfacts imho.

  2. Grin reageer niet te errug ik kom er zelf ook in voor. Maar ik zal het met smaak lezen.

  3. Het staat erbij, straks volgt er mij en ik ben al bij de S aangekomen………….oh oh oh

  4. Het is inderdaad een wat kleffe bedoening daar in die top 100. Voorlopig zijn we nog niet van ons Florence Nightingale imago af. Dankzij de nursing.

  5.  Je gaat je gang maar hoor een column mag prikkelend wezen.

Comments are closed.

Recente artikelen