Psychische effecten van de oorlog in voormalig Joegoslavië

Array

Algemeen wordt aangenomen dat het ongestraft blijven van degenen die verantwoordelijk zijn voor politiek geweld, leidt tot psychische problemen bij de overlevenden. Uit onderzoek in voormalig Joegoslavië blijkt echter dat optreden van het posttraumatisch stress-syndroom (PTSS)en depressie onafhankelijk is van het gevoel van onrecht …

… doordat geen genoegdoening voor het doorgemaakte trauma heeft plaatsgevonden. Daarentegen zijn de angst voor het verlies van veiligheid en verlies van de controle over het eigen leven de belangrijkste factoren voor het ontstaan van PTSS en depressie bij overlevenden van de oorlog. Het relatief risico bedroeg respectievelijk 2,91 en 2,30. Voor het gevoel van onrecht wegens het ongestraft blijven van de daders was de correlatie veel zwakker: respectievelijk 1,53 en 1,39.

Bron: JAMA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Psychische effecten van de oorlog in voormalig Joegoslavië"

  1. wel gek dat je dan toch heel de tijd erover praat met mensen uit die streek. want als men hierover praat tegen iemand die het nooit heeft meegemaakt dan valt het op dat het gesprek niet boeiend is voor beide partijen. en het feit dat men opgejaagd wordt door allerlei dromen of eigenlijk nachtmerries zoals bv. midden in een oorlog zitten en aan het schieten bent maar je kunt niets raken natuurlijk, en net voordat de nachtmerrie verstoord wordt heeft diegene waarop je aan het schieten was, uitgehaald met de achterkant van zijn geweer…. en het is dan weer daglicht. nou ja daglicht, voor even dan……!

Comments are closed.

Recente artikelen