Bewijs voor effectiviteit COPD-hulp boterzacht

1
186

Er is geen hard bewijs voor de effectiviteit van interventies door COPD-verpleegkundigen als het gaat om de gezondheid en het welbevinden van patiënten. Harde onderzoeksresultaten ontbreken.

Dit blijkt uit een grootschalige studie van onder meer Hubertus Vrijhoef van de Universiteit Maastricht, gepubliceerd op de internetsite van BMJ. Het onderzoeksteam onder leiding van de Britse arts S. Taylor analyseerde de effectiviteit van innovatie in het management van matig en ernstig zieke COPD-patiënten. Zij keken voornamelijk naar de werkwijze van COPD-verpleegkundigen. Hiervoor gebruikten de wetenschappers gegevens van 24 Nederlandstalige en Engelstalige elektronische databases, gepubliceerd tussen 1980 en 2005. Negen onderzoeken waren relevant.
Het betroffen ofwel kortdurende (een maand) ofwel langdurende (circa een jaar) interventies. Slechts twee studies betroffen korte interventies. Uit de uitkomsten van deze studies bleek dat kortdurende interventies iets meer opleveren dan de langer durende. De studies naar langdurige interventies verbeterden de gezondheid van patiënten niet op het gebied van kwaliteit van leven, psychologisch welbevinden, ongemak of longfunctie.

Het is onduidelijk of langdurige interventie heropname in ziekenhuizen tegengaat, concluderen de onderzoekers. Zij hebben te weinig gegevens om hierover harde uitspraken te doen. 
Bron: BMJ & Medisch Contact

Vorig artikelWereld Diabetesdag 2005
Volgend artikelStandpunt Hoogervorst geneesmiddelenbeleid
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

1 REACTIE

  1. De titel suggereert de inzet van COPD-verpleegkundigen niet effectief is. Helaas heeft uw bron, Medisch Contact, de originele studie verkeerd begrepen. Die heeft namelijk gevonden dat de inzet van COPD-verpleegkundigen even effectief is als die door artsen. En gezien het feit dat de verpleegkundigen worden ingezet in de COPD-zorg voor de overname van taken die voorheen door artsen werden gedaan, is dit alleszins een aanvaardbare uitkomst die de inzet van COPD-verpleegkundigen rechtvaardigd. Bovendien zou het wel eens zo kunnen zijn dat de COPD-verpleegkundigen het op lange termijn beter doen dan artsen. Studies die hiernaar onderzoek doen, zijn onderweg.

Comments are closed.