Niet gecategoriseerd

PRISMANT komt met MarktDominantie toets

Array

Bij Fusies en overnames is het altijd spannend of men ook aan de regels van de MNa voldoet.  In een aantal gevallen dient een overname of fusie te worden gemeld aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De uitkomst is cruciaal: kan de fusie doorgaan of moet u een tijdrovend traject doorlopen? De melding vergt een gedegen voorbereiding. De MarktDominantietoets (MD toets) van Prismant helpt om de melding goed voor te bereiden en een optimaal resultaat te behalen. Aan de hand van de Mededingingswet ziet de NMa erop toe dat fusies of andere mogelijke samenwerkingsverbanden géén ongewenst effect hebben op de marktverhoudingen. Ook in de zorgsector speelt de NMa een rol. Zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen en instellingen in de care, zijn ondernemingen. Hetzelfde geldt voor zorgverzekeraars, waarbij samenwerking de concurrentie kan beperken. De NMa richt haar beoordeling primair op de vraag of er sprake is van marktdominantie als gevolg van de beoogde samenwerking.MarktDominantietoets (MD toets)
Prismant heeft veel ervaring in de begeleiding bij de NMa. De door Prismant ontwikkelde MarktDominantietoets (MD toets) formuleert een antwoord op verschillende vragen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van de krachtenbundeling voor het marktaandeel en welke consequenties zijn er op het gebied van de markt en positionering? Wat is eigenlijk de beste vorm voor de samenwerking van twee partijen? Welke voor- en nadelen zijn hieraan verbonden? Hoe ver moet en kan de samenwerking gaan? En, last but not least, hoe houd ik de regie bij het NMa-traject zodat ik niet voor verrassingen kom te staan? Prismant voert hiervoor onderzoek uit naar de gevolgen van de beoogde samenwerking en verstrekt een advies inzake de te volgen strategie. U kunt  hiermee als verantwoordelijk bestuurder een weging maken van de mogelijke uitkomsten van de melding. Ook ondersteunt Prismant het implementatietraject, begeleidt ze het samenwerkingsproces en zet ze haar kennis in bij vraagstukken op het gebied van organisatie en bedrijfsvoering. Achtergrond
Fusies in de zorg zijn niet nieuw, maar wel actueel. Begin 2004 werd een fusieverzoek ingewilligd van Ziekenhuis Leyenburg en het Juliana Kinderziekenhuis/ Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag. Vorige maand nog ging de NMa alsnog akkoord met de fusie van Ziekenhuis Hilversum en Ziekenhuis Gooi-Noord na een diepgaand onderzoek. Ook in de care hebben veel instellingen inmiddels ervaring met het fusietoezicht van de NMa. De MD toets is recentelijk met succes door Prismant ingezet voor het Erasmus MC en het Havenziekenhuis. De NMa heeft deze fusie binnen de geldende periode van vier weken goedgekeurd. Prismant heeft met de MD toets een methodiek ontwikkeld die inzicht verschaft in de marktverhoudingen voor en na een fusie. Deze methodiek is in diverse recente ziekenhuisfusies ingezet en is ook toepasbaar voor de andere zorgsectoren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.