Niet gecategoriseerd

Academische werkplaats openbare gezondheidszorg opgericht

Array

Samenwerking noordelijke GGD-en en UMCG formeel vastgelegd.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de vier noordelijke GGD-en richten vanaf 1 september een academische werkplaats op. Hierin gaan zij nauw samenwerken op het gebied van de openbare gezondheidszorg. In het bijzonder gaan zij zich richten op de jeugdgezondheidszorg en de openbare geestelijke gezondheidszorg. Doel is op termijn kwalitatief betere zorg te kunnen bieden door gemeentelijk beleid en de uitvoering daarvan te combineren met wetenschappelijk onderzoek en door de aanwezige kennis te bundelen.

De samenwerkingsovereenkomst is op donderdag 25 augustus in Assen ondertekend door vertegenwoordigers van het UMCG en de GGD-en in de regio’s Groningen, Friesland, Drenthe en IJssel-Vecht (Overijssel). De overeenkomst wordt gesloten voor vijf jaar, met de bedoeling deze daarna structureel te laten voortbestaan.

Het UMCG en de GGD-en willen meer inzicht krijgen in gezondheidsproblemen en in de effecten van een gekozen aanpak. Afgesproken is dat onderzoek wordt gedaan op basis van de vraag van betrokken gemeenten, zodat de resultaten meer aansluiten bij de praktijk. De onderzoekers komen in dienst van het UMCG en de gezamenlijke GGD-en. Voorbeelden van thema’s die zich lenen voor onderzoek zijn: psychosociale problemen bij jongeren, ongewenst schoolverzuim en de aanpak van mensen die overlast veroorzaken.

In Nederland worden de komende jaren zeven ‘Academische werkplaatsen openbare gezondheid’ ingericht. Dit gebeurt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De opdracht is verstrekt aan Zorgonderzoek Nederland Medische wetenschappen (ZonMw). Beide opdrachtgevers hebben hiervoor samen ruim veertien miljoen euro beschikbaar gesteld, dat in de vorm van subsidies naar de verschillende regio’s gaat. Realisering van een Academische Werkplaats is afhankelijk van honorering van de subsidieaanvraag. Aan het eind van het jaar verwacht de regio Noord-Nederland hierover duidelijkheid te krijgen. Er wordt twee miljoen euro aangevraagd voor de komende vier jaar.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.