Visolie-onderzoek Consumentenbond amateuristisch

Visvetzuren zijn gezond. Wie geen vis lust, kan kiezen voor visoliecapsules. De Consumentenbond testte 22 visoliecapsules. Volgense de Consumentenbod is de beste koop de Gezuiverde Visolie van de Hema.De Gezondheidsraad adviseert een hoeveelheid van 450 mg EPA en DHA per dag. De onderzoekers van de Consumentenbond hebben gekeken welke merken dit als dagdosis adviseren, en of de hoeveelheid die op het etiket staat inderdaad in de capsules zit.

In de laatste uitgave van de Consumentengids, het maandelijkse tijdschrift van de Consumentenbond, worden verschillende visolie-merken met elkaar vergeleken. 450 mg is de dagdosis gebaseerd op het advies van de Gezondheidsraad en het visolie-merk dat daar van afwijkt, is of te laag gedoseerd of schadelijk.
De zuiverheid van de visolie-merken komt bovendien in het geheel niet aan de orde. En dit terwijl juist de zuiverheid steeds belangrijker is door de toenemende verontreiniging van vis en dus ook van visolie. Op een zeer níet-wetenschappelijke manier worden 22 visolie-merken met elkaar vergeleken.
De dosis die voor de Consumentenbond als maat werd gehanteerd, is de door de Gezondheidsraad aanbevolen dosis. De Consumentenbond baseert haar aanbeveling dus op de door de Gezondheidsraad aanbevolen dagdosering. Want als de Nederlandse Gezondheidsraad zegt dat 450 mg EPA/DHA per dag voldoende is dan is dat voldoende. Toch? Helaas is de waarheid anders. In de afgelopen jaren heeft de Gezondheidsraad de minimale dagdosis EPA/DHA al meerdere malen verhoogd omdat onderzoek dat rechtvaardigde.
Wanneer een merk méér bevat dan deze dosis dan krijgt dit merk een slechtere beoordeling. Een hogere dosis zou namelijk schadelijke bijwerkingen kunnen hebben, máár zegt de Consumentenbond: ‘dit is niet zeker’. Dat het niet zeker is dat een hoge dosis EPA/DHA schadelijk is dat klopt. Sterker nog, een veel hogere dosis dan aanbevolen door de Gezondheidsraad blijkt juist een zeer positieve invloed te hebben op de gezondheid van hart en hersenen.
Er wordt veel onderzoek gedaan met doseringen EPA/DHA die veel hoger zijn dan 450 mg per dag. Uit deze onderzoeken met zeer hoge doses EPA/DHA per dag (vaak meerdere grammen) blijkt dat het gebruik van visolie zelfs in hoge doseringen zeer veilig is. Deze wetenschappelijke onderzoeken zijn al lange tijd bekend.
De zuiverheid van visolie speelt voor de Consumentenbond geen enkele rol bij deze ’test’. De meest effectieve zuiveringsmethode is CO2-extractie. Deze methode is duur, maar zorgt tevens voor een visolie-product dat nagenoeg geen verontreiniging bevat, vele malen minder dan de goedkope visolie-merken. Ook raadt de Consumentenbond aan om maar gewoon vis te eten in plaats van visolie-capsules, want vis is beter dan visolie. Schone vis is inderdaad beter, maar zelfs de minst verontreinigde vissoorten bevatten nog teveel verontreiniging zoals zware metalen (kwik) en moeten daarom niet te vaak worden gegeten.
Wanneer de Consumentenbond gekeken had naar de zuiverheid van de visolie-merken dan had het lijstje er totaal anders uitgezien. De visolie-merken die gebruik maken van superkritische CO2-extractie zouden dan met stip bovenaan staan. Maar helaas, de Consumentenbond vindt zuiverheid niet zo belangrijk.


Bron: www.visolie-info.nl/

_______________________________________________________________________________________________

Hieronder vindt u de conclusies van de consumentenbond


Door de Consumentenbond zijn de visoliecapsules van de Hema, Etos, Albert Heijn en DA getetst omdat ze precies 450 mg per dagdosis visolie bevatten. Deze vier merken zijn bovendien voordelig. De Hema is met €2,20 voor 50 stuks het goedkoopst en daarmee beste koop.



De meeste andere merken wijken in hun dosering wat af van de aanbevolen 450 mg. Een kleine afwijking is niet erg. Kwalijker is het als er echt te weinig of juist te veel in de capsules zit. New Care en Pharma Nord bevatten een dagdosis van 900 mg! Dit zou zelfs schadelijke bijwerkingen kunnen geven.

Bij de meeste merken troffen de onderzoekers in het laboratorium de hoeveelheid EPA en DHA aan die op de verpakking staat. Een behoorlijke afwijking naar beneden heeft Vital Green Chlorella. Daarin zit maar liefst 35 procent minder EPA dan de verpakking vermeldt. Grote afwijkingen naar boven (tot zo’n 30 procent meer) werden gevonden bij El Mare, Orthica, Ameu en Bional.

Vette vis
Het eten van vette vis heeft de voorkeur boven het slikken van visoliecapsules. De capsules zijn tweede keus.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Visolie-onderzoek Consumentenbond amateuristisch"

  1. Welk merk is wel de beste keus? (hoge dosering, lage verontreiniging)

Comments are closed.

Recente artikelen