Kabinet helpt bij duurdere zorgpolis

Array

Het kabinet komt ouderen en zelfstandigen volgend jaar tegemoet in de kosten van hun ziektekostenverzekering. De inkomensafhankelijke premie voor mensen zonder werkgever wordt verlaagd van 6,25 procent naar 4,4 procent. Bronnen rondom het kabinet melden dat de ministers die het meest betrokken zijn bij het financiële en sociaal-economische beleid dit gisteravond met elkaar overeen zijn gekomen. Zij zouden het voorstel vandaag voorleggen aan de overige bewindslieden, die vanochtend opnieuw bijeenkwamen om te vergaderen over de begroting voor 2006.In het nieuwe ziektekostenstelsel, dat volgend jaar ingaat, betaalt iedereen voor zijn zorgverzekering een vaste premie, plus een inkomensafhankelijke bijdrage. Werknemers krijgen deze laatste premie vergoed van de werkgever. Zij moeten over dit extra bruto-inkomen wel belasting betalen. Wie geen werkgever heeft, moet dit bedrag zelf opbrengen. Voor ouderen met aanvullend pensioen, VUT’ers, mensen met prepensioen en zelfstandige ondernemers kan de verlaging van de premie per jaar enkele honderden euro’s schelen. Om de tegemoetkoming voor ouderen en zelfstandigen te betalen, gaat de inkomensafhankelijke bijdrage van werknemers omhoog van 6,25 procent naar 6,5 procent. Voor ouderen geldt dat ze over hun basispensioen eveneens 6,5 procent betalen, maar over hun aanvullend pensioen 4,4 procent. Eerder heeft het kabinet laten weten dat de lasten voor werkgevers volgend jaar niet zullen worden verhoogd. Bedrijven zullen daarom gecompenseerd worden voor de voorgenomen verhoging van de ziektelasten voor hun werknemers. Hoe ze daarvoor gecompenseerd worden, is vooralsnog niet duidelijk. Aan de zorgtoeslag, die het kabinet volgend jaar wil uitbetalen aan mensen met lagere inkomens wordt niet meer getornd. Die wordt onveranderd gebaseerd op een gemiddelde vaste premie voor de ziektekostenverzekering van 1.100 euro per jaar. Mocht de gemiddelde premie meer dan 25 euro hoger uitvallen, dan wordt de toeslag in maart volgend jaar eveneens verhoogd. De koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland liet eerder weten te verwachten dat de gemiddelde vaste premie hoger zal uitkomen dan 1.100 euro. De ministerraad sprak vanochtend over in totaal zo’n 1,5 miljard euro aan maatregelen om de koopkracht te verbeteren. Gisteren werd al bekend dat het kabinet de WW-premie voor werknemers wil bevriezen en nog nadenkt over een verlaging. Het zou gaan om een verlaging met 1 procentpunt, wat voor een werknemer een voordeel van maximaal 166 euro per jaar zou opleveren. Die maatregel kost 500 à 600 miljoen euro. Daarnaast is gesproken over verhoging van de algemene heffingskorting. Bron: NRC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen