Niet gecategoriseerd

GGD Gelre-IJssel en WUR creëren Academische werkplaats

Array

Medewerkers van de GGD Gelre-IJssel en Wageningen Universiteit Researchcentrum (WUR) gaan structureel samenwerken om de volksgezondheid te bevorderen. Daartoe ondertekenen zij op woensdag 24 augustus het convenant Academische Werkplaats Publieke Gezondheid, getiteld Agora. Ook studenten kunnen van de overeenkomst profiteren.

In het convenant tussen de GGD Gelre-IJssel en WUR is geregeld dat praktijkmedewerkers van de GGD en universitair onderzoekers van verschillende leerstoelgroepen via dubbelaanstellingen op beide instellingen kennis vergaren. Het gaat daarbij vooral om de vertaling van nieuwe wetenschappelijke kennis naar de praktijk en omgekeerd, het omzetten van actuele vragen uit de praktijksituatie naar wetenschappelijk toetsbare vragen. Voorbeelden van vragen zijn: Wanneer luisteren mensen naar boodschappen voor meer bewegen? Hoe help je gezonder gedrag vast te houden? Welke minimale inspanning zorgt toch voor verbetering van de gezondheid, ook bij ouderen? Op basis van zulke vragen worden gezamenlijke onderzoeksprojecten opgezet.

De vernieuwing van het onderzoek en de praktijk van publieke gezondheid in de regio Gelre-IJssel richt zich op betere afstemming tussen beleid en onderzoek en op betere samenwerking tussen de belanghebbende partijen, zoals gemeenten en onderwijsinstellingen. Op die manier verwachten de initiatiefnemers dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare kennis om gezondheid van jeugdigen, volwassenen, ouderen en kwetsbare groepen, zoals chronisch zieken en gehandicapten te bevorderen.

Ook op onderwijsgebied wordt de samenwerking geïntensiveerd. Studenten aan de universiteit krijgen de mogelijkheid in stages of als afstudeervak de academische kennis in de praktijk te leren toepassen onder begeleiding van GGD-medewerkers. Wageningen Universiteit stelt haar onderwijsaanbod en faciliteiten open voor GGD-medewerkers die meewerken aan projecten binnen de Academische werkplaats Agora.

De overeenkomst heeft een verlengbare looptijd van vijf jaar. Dit jaar nog stellen de beide instellingen een werkplan op dat vanaf 2006 wordt uitgevoerd.

De Academische werkplaats is een programma van Zorg Onderzoek Nederland/Medische Wetenschappen (ZON/MW) waarin GGD’en en universiteiten worden gestimuleerd vraaggestuurde onderzoeksactiviteiten op het gebied van de publieke gezondheid structureel te versterken en te verankeren.

Bron: overheid.nl & NtvG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.