Helft operaties niet-ingedaalde bal overbodig

Array

Bij de helft van de jongens die worden geopereerd aan een niet-ingedaalde testikel, is deze ingreep overbodig. De bal zal aan het begin van de puberteit alsnog spontaan in de balzak terechtkomen. Die conclusie trekt onderzoeker R. Meijer in een proefschrift waarop hij 16 september promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
 
Jaarlijks ondergaan 3500 tot 4000 jongens een operatie om een of meer zaadballen te laten indalen. Dat is nodig omdat testikels die te hoog in het lichaam blijven zich niet goed ontwikkelen, wat schadelijk kan zijn voor de productie van zaadcellen en mannelijke geslachtshormonen.

Maar Meijer schat dat 2000 tot 3000 operaties overbodig zijn. Hij stelde vast dat de niet-ingedaalde bal deels aangeboren is, maar voor een deel ook later ontstaat. In deze laatste categorie blijkt in 84 procent van de gevallen de testikel later alsnog in te dalen.

Meijer vindt het daarom nodig een nieuwe richtlijn vast te stellen voor deze operatie, die mogelijk niet zonder risico’s is voor de zaadballen.

Bron: Spits

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Helft operaties niet-ingedaalde bal overbodig"

  1. hallo,myn naam is willem,-edit redactie- Wellicht is het handig om deze vraag bij je huisarts te stellen of bij http://www.emaildokter.nl. Daarnaast kan je het ook bij http://www.dokter.nl en bij http://www.mijnspecialist.nl kunnen proberen. Wellicht hebben zij een antwoord voor je of tips.

Comments are closed.

Recente artikelen