Niet gecategoriseerd

Meer ziekenhuizen doen aan veilige zorg

Array

Het aantal ziekenhuizen dat meedoet aan het project Veilige Zorg is het laatste half jaar gestegen van veertig naar vijftig. Zo’n 25 ziekenhuizen staan op de wachtlijst. Dat zegt woordvoerder Peter Peerenboom van het landelijke project. Het project Veilige Zorg is enkele jaren geleden in het leven geroepen om de agressie in de zorg tegen te gaan. Het project valt onder de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) en is succesvol. Zo is het aantal geregistreerde geweldsincidenten in de zorg gezakt van 8500 in 2003 naar 7644 in 2004. Een daling van 11 procent. Het cijfer van 2005 is nog niet bekend.

Verpleegkundigen spelen volgens Peerenboom een belangrijke rol in het project. “Zij komen het meest in aanraking met agressie”, zegt hij.
“Verpleegkundigen kunnen patiënten en bezoekers vertellen waarom ze langer moeten wachten. Als een patiënt of bezoeker weet waarom hij nog niet aan de beurt is, begrijpt hij dat beter.” Overigens zijn er plannen om het project uit te breiden naar andere sectoren in de zorg, zoals de psychiatrie en verpleeg- en verzorgingshuizen.
Bron: Verpleegkundenieuws