EPD is volgens NICTIZ veilig
ArrayNICTIZ: bij inbraak eisen aanscherpen "Het Elektronisch Patiënten Dossier is een nieuw systeem wat op veiligheid ontworpenis. De kans dat het ‘gehacked’ wordt, is volgens Gert-Jan Boven daarom uiterst klein. Gert-Jan Boven is directeur van het Nationaal ICT Instituut in de zorg (NICTIZ)." Dat is de reactie van Boven op de geslaagde hackpogingen op twee nederlandse ziekenhuizen. De actie was georganiseerd door publiciste Karin Spaink die drie internetbeveiligingsbedrijven de veiligheid van elektronische in ziekenhuizen liet toetsen. De directeur van het NICTIZ legt de verantwoordelijkheid van beveiliging bij de ziekenhuizen. Zij moeten ervoor zorgen dat patiëntendossiers van ziekenhuizen niet toegankelijk zijn voor hackers. Volgens Boven viel dat hacken nogal mee omdat ze alleen maar in het intranet van de ziekenhuizen zijn gekomen.Alle zorginstellingen die meedoen aan EPD moeten dus zelf zorgdragen voor een goede beveiliging van hun intranet en daarmee ook de beveiliging van hun patiëntgegevens. Volgens Boven is NICTIZ allen verantwoordelijk voor een veilig digitale overdracht van de gegevens. Ook wil Boven niet voor 100% garanderen dat er nooit zal worden ingebroken in het EPD-systeem. Eeninbraak kan je nooit helemaal voorkomen. Maar volgens van Boven moet je pas maatregels nemen als het nodig is. Dus als er in het EPD-systeem wordt ingebroken zullen ze de veiligheidseisen verder aangescherpen.
De discussie over de beveiliging van medische gegevens mag er in ieder geval niet toe leiden dat invoering van het EPD wordt uitgesteld aldus BOven "Dan zijn de gevolgen veel ernstiger. Jaarlijks worden tienduizenden mensen opgenomen ten gevolge van medicatiefouten. Door invoering van het EPD kan een groot deel van deze fouten voorkomen worden."
De redactie van Medicalfacts vraagt zich af of Boven een gearrangeerde inbraak in het EPD-systeem bedoeld of een aanval van minder goed gestemde hackers. Want dan is de vraag of je er achter komt dat gegevens zijn gehackt!
2 thoughts on "EPD is volgens NICTIZ veilig"
Comments are closed.
Een hacker breekt in om het systeem te testen en laat het verder voor wat het is.
Een cracker breekt in en zorgt dat je er last mee krijgt.
Het blijft wachten totdat het tot een poging komt. Een goede manier is dan om pogingen te monitoren, het is zelfs mogelijk een deurtje op een kier te laten en daar een extra alarm op te plaatsen (honeypot).
Een inbreker zal in de verlegenheid komen om via deze deur in te breken en het systeem kan dan extra alert reageren.
Je kan een syteem wat via internet loopt nooit helemaal dichttimmeren. Helemaal dichtimmeren betekent geen connectie naar buiten. Je hebt altijd een deurtje nodig in je data via het www laten lopen.
—
Health is not valued till sickness comes!