Wie weinig pijn verwacht, voelt ook minder

Array

Het vereiste moed om proefpersoon te zijn bij het onderzoek dat Tetsuo Koyama en drie collega’s beschrijven in Proceedings of the National Academy of Sciences van deze week. Hun proeven draaiden namelijk helemaal om pijnbeleving. De onderzoekers van de Wake Forest University School of Medicine in Winston-Salem wilden weten wat er in de hersenen gebeurt als iemand een sterkere of juist een zwakkere pijnprikkel krijgt toegediend dan hij verwacht.
Meer informatie op Noorderlicht.

One thought on "Wie weinig pijn verwacht, voelt ook minder"

  1. Nicolaas Beets zei het al: "De mens lijdt nog wel het meest door het lijden dat hij vreest." Wetenschappelijk onderzoek van Tetsuo Koyama e.a. toont nu het letterlijke geval aan: iemand die veel pijn verwacht, heeft ook meer last van pijn. Maar ook het omgekeerde geldt.

    Het team van Koyama vertelde aan tien proefpersonen dat hen een milde, gematigde of sterke pijnprikkel in hun rechterbeen te wachten stond. Ondertussen brachten de onderzoekers de breinactiviteit van de proefpersonen in beeld met behulp van een MRI-scan. Iedere proefpersoon onderging dertig testjes.

    De verwachtingen van de proefpersonen bleken de subjectieve pijnervaring duidelijk te beïnvloeden. Als een proefpersoon een matige pijnsensatie verwachtte, maar een hevige prikkel kreeg toegediend, bleek de pijnervaring 28% lager te liggen dan bij proefpersonen die dezelfde prikkel kregen, maar voorbereid waren op een hevige pijnprikkel.

    De verwachting van hevige pijn blijkt een aantal neurologische processen in gang te zetten, die de pijnervaring vergroten. De onderzoekers concluderen uit dit onderzoek, dat pijn niet alleen wordt veroorzaakt door de zintuiglijke informatie die de hersenen bereikt, maar ook door cognitieve informatie, die bij elk individu verschillend is.  

    Bronnen: Proceedings of the National Academy of Sciences

Comments are closed.

Recente artikelen