Cutane leishmaniasis bij Mariniers in Afghanistan

Array

Nederlandse mariniers in Mazar e Sharif, in het noorden van Afghanistan, worden geplaagd door stekende zandvliegjes. Vervelend, maar niet zo erg, zou je denken.

Maar dat valt nog vies tegen! Vier Nederlandse militairen hebben de huidziekte cutane leishmaniasis opgelopen, een ziekte waarbij je grote zweren op je lichaam kunt krijgen, soms wel tweehonderd. De kleine zandvliegjes zijn de boosdoeners. Zij steken zowel ’s avonds als ’s nachts. De eerste symptomen van de huidziekte zijn bultjes, op delen van de huid die niet bedekt zijn. De zweren kunnen ernstige littekens achterlaten, maar bij een goede en snelle behandeling genees je wel helemaal.De vier militairen zijn overgevlogen naar de tropenafdeling van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Een paar mariniers, die nog in Noord-Afghanistan zitten, worden nog onderzocht, net als de militairen die het Nederlandse kamp in Mazar e Sharif hebben gebouwd. De mariniers hebben veel contact gehad met zand. En ook al hadden ze kun uniformen goed geïmpregneerd (behandeld met muggenwerend spul) en hun huid ingesmeerd met DEET (anti-muggenmiddel): de zandvliegjes worden nergens door afgeschrikt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Cutane leishmaniasis bij Mariniers in Afghanistan"

  1. Ik denk dat het tijd wordt dat er nieuwe feiten over de stand van zaken wat betreft deze ziekte in de media komen. Enkele feiten op een rijtje:

    • er zijn inmiddels meer dan 60 mariniers die deze ziekte hebben
    • zij worden terplekke behandeld
    • de behandeling moet heel precies worden uitgevoerd door een zeer ervaren iemand in hygienische omstandigheden.
    • de mensen waarbij deze ziekte al tot uiting is gekomen mogen van de commandant niet naar huis voor een gedegen(ziekenhuisopname) behandeling
    • infectie gevaar van de wonden die deze mensen hebben is in die omstandigheden groot
    • dat iemand terplaatse die voor een regionaal dagblad wekelijks een stukje schrijft deze feiten niet naar buiten mag brengen

     

    Vooral dit laatste punt is voor mij een reden om het een en ander openbaar te maken en aan de kaak te stellen.

    Want zoals het er nu uitziet gaat het belang van Defensie en vooral het aanzien wat betreft deze ‘operatie" in Afghanistan voor de gezondheid van de mensen terplaatse. Mensen die nu met open wonden wel behandeld worden maar vervolgens gewoon hun werkzaamheden moeten hervatten met alle mogelijke gevaren voor de gezondheid ten gevolg.

    Ik hoop dat er mensen zijn die deze gegevens oppikken en er wat mee kunnen.

    Pauline

  2. Er zijn een heleboel mensen die op Medicalfacts.nl binnenkomen met de zoekterm Cutane Leishmaniasis. Dit artikel gaat over militairen. Meer informatie over dit ziektebeeld is onder andere te vinden op :
    Health Net en WHO.

Comments are closed.

Recente artikelen