Niet gecategoriseerd

VVD: Medisch beroepsgeheim herzien

Array

De VVD, bij monde van Kamerlid Edith Schippers, is van mening dat het medisch beroepsgeheim opnieuw bekeken moet worden. “De regels voor het medisch beroepsgeheim zijn te rigide vastgelegd. Het belang van de samenleving moet zwaarder meewegen”, aldus Schippers in een uitzending van AVRO’s 1opdeMiddag.

Op dit moment kunnen artsen en verplegend personeel zich beroepen op hun medische beroepsgeheim. Dit beroepsgeheim gaat vóór opsporing. Het belang van de patiënt staat voorop. Informatie over de patiënt wordt in principe alleen naar buiten gebracht als de patiënt daar toestemming voor verleent. Uitzonderingen zijn te maken, maar dan loopt de arts een aanzienlijk risico.Een strikte naleving van het medisch beroepsgeheim kan tot vreemde situaties leiden. Schippers: “Als bijvoorbeeld een zwaargewonde patiënt de naam noemt van een aanvaller, en die patiënt raakt daarna in coma, dan lijkt het mij toch in het belang van het slachtoffer dat op z’n minst wordt onderzocht of het werkelijk de dader is. In wiens belang is het dan om het beroepsgeheim hoog te houden?”

In de huidige situatie gaat het belang van de patiënt boven opsporing, zelfs als het gaat om zeer gevaarlijke criminele patiënten. “Onhoudbaar,” aldus Schippers, “als Mohammed B. zich bijvoorbeeld meldt in het ziekenhuis, en Mohammed B. is evident een gevaar voor de samenleving, dan is het toch heel erg raar dat hij zich daar kan verschuilen en de samenleving met lege handen staat. Datzelfde geldt in het geval van de ontsnapte TBS-er Wilhelm S.”

“Ik zie niet in waarom het belang van een crimineel, die van alles op zijn kerfstok heeft, boven het maatschappelijk belang gaat. De arts maakt de afweging, maar ik vind dat we die arts meer moeten ondersteunen. Ik vind dat we de wet moeten aanpassen, als daardoor een ziekenhuis kan melden dat een gevaarlijke crimineel, waarnaar de politie op zoek is, daar ligt.”

Bron: Tweede kamer fractie VVD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.