Aantal kinderen met Asthma daalt

Array

Het aantal kinderen met astma is aan het dalen. Eind jaren ’90 werd de longziekte geconstateerd bij ongeveer 5,5% van de kinderen onder de 14 jaar. In 2002 was dat percentage zo’n 4,5%.Beter inzicht
Dat blijkt uit onderzoek van huisartsen in Nijmegen in het tijdschrift European Respiratory Journal. Uit het onderzoek blijkt dat astma ook bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar afneemt. De afname heeft vooral te maken met een beter inzicht in ademhalingsziektes.

Vaak blijken hoestende en piepende kinderen helemaal geen astma, maar een te nauwe luchtweg te hebben.

Snelle groei
In de jaren ’70 en het begin van de jaren ’80 werd astma bij ongeveer 1% van de bevolking vastgesteld. De snelle groei van het aantal diagnoses is volgens professor Van Schayck van de Universiteit Maastricht vooral te wijten aan het imago van deze aandoening van de luchtwegen.

Bronchitis
Toen de ziekte nog slecht te behandelen was, deinsden artsen ervoor terug om de diagnose astma te stellen. Zij spraken toen sneller van het minder ernstige bronchitis, aldus Van Schayck. De opmars van astma in de statistieken werd volgens hem ingezet sinds de ziekte beter te behandelen is waardoor het gevaarlijke imago verdween.

Nauwe luchtweg
In mei bleek uit een onderzoek van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) dat twee op de drie kinderen jonger dan vijf jaar die medicijnen tegen astma krijgen, helemaal niet aan de aandoening lijden. De meeste van de hoestende en piepende kinderen bleken een te nauwe luchtweg te hebben.
Bron: RTL nieuws

Recente artikelen