Zorgtoeslag aanvragen

Array

Op 1 januari aanstaande gaat de nieuwe zorgverzekering van start. Ziekenfonds en particuliere verzekering komen dan te vervallen. Iedereen moet zich aanmelden voor een nieuwe basisverzekering. De premie van die basisverzekering is hoger dan de oude premie voor het ziekenfonds. Daarom komen veel mensen met een laag inkomen in aanmerking voor een zorgtoeslag. U krijgt dan geld van de belastingdienst als bijdrage in de kosten voor de nieuwe zorgverzekering. Ook mensen met een persoonsgebonden budget kunnen deze zorgtoeslag aanvragen. Miljoenen mensen krijgen deze maand (september 2005) een aanvraagformulier voor de zorgtoeslag thuisgestuurd. Als u dit formulier invult en terugstuurt vóór 1 november en u hebt recht op de zorgtoeslag, dan krijgt u de eerste betaling al in de loop van december op uw bankrekening gestort. Is de maand september voorbij en hebt u nog geen aanvraagformulier ontvangen, bel dan even met de Belastingtelefoon 0800-0543 (gratis) en vraag er een op.
U kunt de zorgtoeslag voor het jaar 2006 overigens nog aanvragen tot uiterlijk 1 april 2007. U krijgt de zorgtoeslag dan met terugwerkende kracht. Let op: als u wel recht hebt op de zorgtoeslag, maar u dient geen aanvraag in, dan krijgt u de zorgtoeslag niet! Bij twijfel is het dus altijd verstandig om een aanvraag in te dienen. Inkomensgrenzen
De zorgtoeslag geldt voor iedereen die een te laag inkomen heeft om de nieuwe zorgpremie te kunnen betalen. Waar de grenzen precies liggen is nog niet definitief vastgesteld. De belastingdienst gaat uit van een maximum verzamelinkomen van € 25.339 voor alleenstaanden en € 40.720 voor partners. Is uw verzamelinkomen hoger, dan krijgt u geen zorgtoeslag meer. Is uw verzamelinkomen lager dan € 17.400, dan krijgt u altijd de hoogst mogelijke zorgtoeslag. Bij een verzamelinkomen tussen deze grensbedragen in, geldt een zorgtoeslag naar rato van uw inkomen. Hoe hoger uw inkomen, hoe lager uw zorgtoeslag.
Het verzamelinkomen is uw bruto inkomen in alle drie de boxen bij elkaar opgeteld, dus zowel uw bruto inkomen uit arbeid, uitkering of pensioen (minus de aftrekbare kosten voor een eigen woning) als uw inkomen uit vermogen, maar dan wel na de persoonsgebonden aftrek (dus minus de aftrekbare kosten voor kinderopvang en buitengewone uitgaven wegens handicap of ziekte). U vindt uw verzamelinkomen op uw belastingaangifte over voorgaande jaren. Hoogte van de zorgtoeslag
Ook de hoogte van de zorgtoeslag is nog niet definitief vastgesteld. De belastingdienst gaat op dit moment uit van een maximale zorgtoeslag van € 420 voor alleenstaanden en € 1.190 voor partners. Als u de zorgtoeslag tijdig aanvraagt, krijgt u het bedrag in twaalf maandelijkse termijnen op uw bankrekening overgemaakt.
De zorgtoeslag is gebaseerd op uw inkomen over 2006. Op het aanvraagformulier maakt u een schatting van dit inkomen. Blijkt uw inkomen naderhand hoger uit te vallen, dan moet u een deel van de zorgtoeslag terugbetalen. Blijkt u inkomen naderhand lager uit te vallen, dan krijgt u naderhand een hogere zorgtoeslag uitbetaald. De belastingdienst verrekent deze nabetaling of terugbetaling met uw belastingaanslag over het jaar 2006. Proefberekening (Link opent in een nieuw venster)
Voor de berekening van de zorgtoeslag geldt en ingewikkelde formule, die we hier niet zullen herhalen. Op een speciale website van de belastingdienst kunt u een proefberekening maken om de hoogte van de zorgtoeslag in uw situatie te bepalen. Budgethouders
Mensen met een persoonsgebonden budget komen, net als anderen, in aanmerking voor de zorgtoeslag als zij een te laag inkomen hebben om de premie voor de nieuwe zorgverzekering te kunnen betalen. Houd daarbij rekening met de volgende zaken.

  • Uw persoonsgebonden budget telt niet als inkomen. Niet voor de inkomstenbelasting en ook niet voor de zorgtoeslag. U hoeft het dus niet bij uw verzamelinkomen op te tellen. Hoe hoog uw persoonsgebonden budget ook is, het heeft geen invloed op uw recht op zorgtoeslag.
  • Huurt u uw inwonende partner in van uw persoonsgebonden budget, of betaalt u zichzelf voor de zorg die u als ouders verleent aan uw gehandicapte kind, dan gelden die betalingen uiteraard wel als inkomen voor degene die ze ontvangt. Uw gezinsinkomen kan daardoor stijgen. Dat kan gevolgen hebben voor de zorgtoeslag. Immers, bij een hoger gezamenlijk inkomen krijgt u een lagere zorgtoeslag.

Bron: Per Saldo
Auteur: Per Saldo

One thought on "Zorgtoeslag aanvragen"

  1. hulp bij belastingaangifte

    voor het berekenen van de zorgtoeslag kunt u de volgende link gebruiken, bovenstaande link is niet meer te gebruiken!http://www.toeslagen.nl/particulier/zorgtoeslag2008/zorgtoeslag_hoeveel/zorgtoeslag_hoeveel.html

Comments are closed.

Recente artikelen