Bloedstroom in hersenen zegt ja of nee

1
186

Bijna een jaar geleden schreven we over een Brain-Computer-Interface die het voor verlamde patiënten mogelijk maakt te communiceren. Vandaag kwam ik de ‘Kokoro-gatari’ (Mind-talk) tegen. Door het meten van de bloedstroom in de hersenen kan dit apparaat aangeven of de patient ‘Ja’ of ‘Nee’ zegt. Voor patienten met ALS (de ziekte die Stephen Hawking heeft) of patienten met het locked-in syndroom kan dit een uitkomst zijn.
An answer, about 80 percent correct by an average, would come in 36 seconds.
Zou een apparaat gelijk werken of zou het apparaat eerst nog aan de patiënt moeten wennen? Meer informatie op Yahoo.

1 REACTIE

  1. 36 seconde voor ja of nee is een lange tijd. ik denk dat bijna alle patienten die een sprekende computer nodig hebben nog wel een knop kunnen bedienen, al is het met hun wenkbrauw, grote teen, anus-sfincter (vanwege de innervatie door de nervus vagus) of door ogenknopperen. Dan is (vereenvoudigde) morsecode zoals beschreven op http://www.depratendecomputer.nl een veel beter systeem met een veel hogere snelheid en dat bovendien met gezonde proefpersonen werd geevalueerd. Testversies kunnen worden downgeload. joris verrips, auteur van htyp=helps type your prose, software die dit mogelijk maakt.

Comments are closed.