Slechte therapietrouw kost honderden miljoenen

"The number 1 problem in treating illness is the failure of the patients to take prescription medicines correctly". De Amerikaanse Hart Associatie vindt terecht dat " the failure to take medicines correctly" een zeer groot medisch probleem is.Wij kunnen het op z´n Hollands benoemen als " slechte therapietrouw".Het speelt vooral een grote rol bij chronische aandoeningen als diabetes,astma,hoog cholesterolgehalte,hoge bloeddruk ,epilepsie en botontkalking.  De term slechte therapietrouw  zegt iets over hoe de medicatie wordt ingenomen en/of hoe vaak de patient zijn medicatie (niet) heeft ingenomen.De software van mijn Huisarts Informatie Systeem meldt,als ik een herhalingsrecept aanmaak, bijvoorbeeld "26 dagen te laat". Dat wil zeggen dat de patient de afgelopen maanden 26 maal zijn medicatie niet heeft ingenomen. Dan heb ik de mogelijkheid om de therapietrouw bij de patient aan de orde te stellen. Uit onderzoeken blijkt dat van alle behandelde bloeddrukpatienten bij 70 % de bloeddruk niet goed onder controle is!Bij cholesterolverlaging wordt het doel slechts in 25 % van de patienten gehaald! Dit ligt overigens niet alleen aan het niet innemen van medicatie. Het heeft ook te maken met niet afdoende medicatie voorschrijven door artsen en onvoldoende voorlichting aan patienten over hun chronische ziekte en het doel van de medicatie.Slechte therapietrouw geeft onnodige ziekenhuisopnames en meer doden dan nodig zou zijn. Daarnaast is het ook een enorme kostenpost voor de gezondheidszorg! In de USA worden deze kosten geschat op meer dan 25 miljard dollar per jaar!! In Nederland is dat dus zeker een kostenpost van honderden miljoenen euro´s per jaar .Voorschrijvers zullen zich veel meer bewust moeten zijn van de slechte therapietrouw van hun patienten en het gebruik van medicatie bij chronische patienten veel beter in de gaten moeten houden. Daarnaast is intensieve informatie en educatie bij chronische medicatie-gebruikers de enige manier om deze grote onkostenpost in te dammen.  Hierin investeren (door artsen) levert veel meer op dan de knevelkontrakten tekenen die verzekeraars ons voorleggen en waarin wij ons vastleggen op voorschrijven van het goedkoopste produkt.  Investeren in betere therapietrouw heeft veel meer met de inhoud van ons vak te maken en zal door onze patienten veel meer op prijs worden gesteld.

aalstein

Sinds 1982 huisarts in Capelle aan den IJssel
in een duo-praktijk met Jan Hordijk.

One thought on "Slechte therapietrouw kost honderden miljoenen"

  1. Het moet toch niet zo moelijk zijn om patienten eraan te herinneren dat ze hun medicatie moeten slikken. Er bestaan pillendozen die gaan piepen als medicatie ingenomen moet worden. Daarnaast kun je natuurlijk (automatisch) SMS-en en e-mailen met de patient. Maar uiteindelijk moet de patient de pillen wel zelf doorslikken.

    Je zou zelfs daar ook nog een apparaat voor kunnen verzinnen. Dit apparaat wordt geimplanteerd en geeft op gezette tijden medicatie. Nog mooier zou zijn als het apparaat interactief zijn medicijnen afgeeft. Op het moment dat de medicatiespiegel onder een bepaald niveau is gedaald, geeft het apparaat weer een nieuwe afgifte. Op deze manier krijg je veel meer individuele benadering van de ziekte.

Comments are closed.

Recente artikelen