Magnetronstraling verbetert chemotherapie

Array

Een nieuw medicijn en warmtetherapie maken de kans op terugkeer van blaaskanker aanzienlijk kleiner. Dat blijkt uit onderzoek van Toine van der Heijden, uroloog in opleiding aan het UMC St Radboud in Nijmegen. Vooral patiënten met een middelhoog en hoog risico op terugkeer van de ziekte profiteren van deze nieuwe methoden. In een vroeg stadium is blaaskanker meestal goed te behandelen. Daarna keert de tumor vaak niet meer terug. Bij meer ernstige vormen van blaaskanker krijgt echter 50 tot 85 procent van de patiënten na de behandeling opnieuw een tumor, die bovendien kwaadaardiger kan worden. Volgens Toine van der Heijden, uroloog in opleiding aan het UMC St Radboud en momenteel werkzaam in het CWZ Nijmegen, kan dit percentage naar beneden.
Bij patiënten met oppervlakkige blaaskanker wordt eerst de tumor verwijderd. Van der Heijden: “Om de kans op terugkeer van de tumor te verkleinen spoelen we de blaas daarna met een chemisch middel – chemotherapie – of BCG – immunotherapie. BCG is een vaccin tegen tuberculose en bevat bacillen die het immuunsysteem activeren. Chemotherapie werkt minder goed dan BCG, maar BCG heeft veel meer en veel ernstigere bijwerkingen waaraan mensen in zeer uitzonderlijke gevallen zelfs kunnen overlijden.” Nieuwe chemo, warme chemo
Voor patiënten met een middelhoog risico lijkt het nieuwe middel EOquin bijzonder geschikt. Van der Heijden: “In ons onderzoek verdween de tumor bij 67 procent van de patiënten die we behandelden met EOquin. Vergeleken met andere middelen is dat heel erg goed.” Voor de patiënten met een hoog risico blaastumor is volgens Van der Heijden een goed alternatief voor BCG beschikbaar: traditionele chemotherapie gecombineerd met warmtetherapie: “Verwarmen we de blaaswand van binnenuit met microgolven – die we ook gebruiken in de magnetron – dan zijn de resultaten met standaard chemo gelijk of zelfs beter dan met BCG, maar zónder de bekende ernstige bijwerkingen."
 
Bron: UMC St. Radboud

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Magnetronstraling verbetert chemotherapie"

  1. L.S., Ik neem aan, dat we automatisch meer van U zullen vernemen zodra meer bekend wordt omtrent het toepassen van magnetronstraling op medisch gebied, met name ben ik erg benieuwd m.b.t. o.a. diabetes en polineuropathie e.d. Dank en vr.gr.

    H.,

  2. Natuurlijk houden we u op de hoogte. Dit is een ontwikkeling die wij zelf ook erg interessant vinden. Dus zodra er meer nieuws is hoort  meer!

    Met Groet

    Janine Budding
    [tag:Janine Budding]


    Health is not valued till sickness comes!

    Janine Budding

Comments are closed.

Recente artikelen