Lichtere variant van meest voorgeschreven pil beschikbaar

Nederlandse vrouwen gebruiken nog relatief vaak zware anticonceptiepil

Per 1 juni a.s. is in alle Nederlandse apotheken Microgynon 20 beschikbaar. Microgynon 20 is de laaggedoseerde variant van Microgynon 30, maar even betrouwbaar en veilig. In Nederland gebruiken 750.000 vrouwen Microgynon 30. Zij hebben nu de mogelijkheid voor een lichtere variant te kiezen.

750.000 VROUWEN
In Nederland gebruikt 41,5% van de vrouwen tussen 16 en 50 jaar de anticonceptiepil, in totaal circa 2.000.000 vrouwen. Ruim 40% van hen, 750.000 vrouwen in Nederland, gebruikt nu nog Microgynon 30.

NEDERLAND LOOPT ACHTER
Lichte, moderne varianten van de anticonceptiepil met maximaal 20 microgram oestrogeen, zijn in heel Europa de populairste anticonceptiva 1): 30% Van alle Europese pilgebruiksters heeft momenteel een lichte anticonceptiepil, met maximaal 20 mcg oestrogeen. Lichtere anticonceptiepillen worden in Nederland nog door slechts 7% van de pilgebruiksters gebruikt, terwijl ze bewezen even veilig en betrouwbaar zijn.
ELFDE PIL, LICHTERE DOSIS
De World Health Organisation (WHO) adviseert om, indien mogelijk, een zo laag mogelijke dosering van een geneesmiddel te kiezen. Met de komst van Microgynon 20, de laaggedoseerde variant van Microgynon 30, krijgen vrouwen per 1 juni a.s. de mogelijkheid om over te stappen. Microgynon 20 bevat 100 mcg levonorgestrel en 20 mcg ethinylestradiol (oestrogeen). Het is daarmee met recht de lichtere variant van de vertrouwde Microgynon 30 (150 mcg levonorgestrel en 30 mcg ethinylestradiol). Microgynon 20 is een bewezen veilige en betrouwbare anticonceptiepil.


HUISARTS OF APOTHEEK

Vrouwen die de voorkeur geven aan een lagere dosering van hun vertrouwde pil, kunnen contact opnemen met hun huisarts of apotheker.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

9 thoughts on "Lichtere variant van meest voorgeschreven pil beschikbaar"

 1. Ik had altijd de verkeerde pil werd er altijd misselijk en duizelig en heel erg beroerd van tot ik overstapte op microgynon 20 dus ik raad vrouwen aan die hetzelfde hebben als mij ook over te stappen. sindsdien heb ik nergens last meer van het is echt een hele fijne pil.

  Linda

 2. Ik ben ook aan deze pil begonnen, altijd last van duizeligheid, erge hoofdpijn
  met de ander pil dus ben erg benieuwd!

 3. @ Yvonne

  Laat ons eens weten hoe jouw ervaringen zijn. We zijn erg benieuwd!

 4. ik ben van de meliane overgstapt op deze pil.
  ik slik hem nu al 3 maanden en tot nu toe ben ik er niet erg blij mee.
  last van doorbraakbloedingen, veel en vies ruikende afscheiding, opgeblazen buik en last van hoofdpijn.

 5. Bij deze pil komen regelmatig doorbraakbloedingen voor!
  Bepaald niet zo ideaal als de fabrikant wil doen geloven!

 6. @ Aalstein, bedankt voor je reactie. Dat klinkt niet zo best over die pil! Tevens is het een bevestiging van het verhaal van Jantien.

 7. Jongens hoezo nieuw?? Microgynon 20 was al jaren onder de naam lovette te krijgen.. Dus deze lichte pil bestaat al JAREN!!

 8. Net als met alle andere anticonceptiepillen geldt: Voor de een werkt ie wel, voor de ander niet.

  Ik ben zelf best tevreden met deze pil. Hij is niet perfect, want ik heb nog steeds hoofdpijnen, maar ik heb minder last van stemmingswisselingen dan dat ik met de 30 of met diane had. Ik voel me er in ieder geval goed bij en heb geen last van doorbraakbloedingen. Dat laatste ligt ook aan hoe zwaar je ‘normaal’ ongesteld bent. Als je een zware menstrustie hebt, dan heb je bij een lichtere pil natuurlijk meer kans op doorbraakbloedingen.

 9. Ik slik inmiddels drie maanden microgynon 20 en ik ben er erg tevreden over. Eerst slikte ik microgynon 30, maar ik had het idee dat ik daar erge stemmingswisselingen van kreeg. In vier jaar tijd was ik behoorlijk veranderd. Drie maanden geleden las ik over een lichtere pil met minder hormonen (microgynon 20 dus) en dat leek mij wel wat. Ik moest wel aandringen bij de huisarts. Deze lichtere pil is namelijk heel wat duurder (40 euro voor 252 pilletjes) dan de zwaardere oudere versie (16 euro). Maar volgens mij krijg je dat vanaf dit jaar toch vergoed.
  Uiteindelijk heb ik de lichtere dan toch gekregen. De eerste maand was ik bijna de gehele maand ongesteld en had ik last van veel afscheiding. De tweede maand ging het wat beter (ong. een week eerder ongesteld dan zou moeten). Maar de derde maand ging alles zoals het hoort en heb ik ook véél minder last van afscheiding dan met microgynon 30. Dus je moet wel even doorzetten, maar dat is maar 1 maand en daarna krijg je dus járen minder hormonen in je lijf. Ik heb alleen wel iets vaker lichte hoofdpijn, maar ik weet niet zeker of dat door deze pil komt.

  Ik zou iedereen aanraden (tenminste vrouwen die gevoelig zijn voor schommelingen in de hormonen) om over te schakelen op de lichtere pil. Minder hormonen is altijd beter. Microgynon 30 stamt trouwens al uit de jaren 70!!!
  Ik snap niet dat wij dit paardenmiddel nog voorgeschreven krijgen. Zal wel met de kosten te maken hebben…
  De lichtere variant schijnt wel iets minder betrouwbaar te zijn. Dus je moet er wel voor zorgen dat je ‘m iedere dag rond dezelfde tijd inneemt.

Comments are closed.

Recente artikelen