Stamceltherapie voor iedereen vergoeden

Array

Het College voor Zorgverzekering (CVZ) heeft in een nog ongepubliceerd rapport gesteld dat stamceltransplantaties voor onder meer borstkanker, longkanker, bepaalde soorten leukemie en auto-immuunziekte voor iedereen moeten worden vergoed. Dit schrijft het NRC Handelsblad.
Het rapport met de titel ‘Hype of hoop, stamceltransplantatie en de basisverzekering’ wordt naar verwachting eind september door het college goedgekeurd. Het CVZ adviseert de minister van Volksgezondheid over de samenstelling van het basispakket voor zorgverzekeringen, aldus de krant. De minister neemt dit advies vrijwel altijd over.

Stamcellen blijven een heikel onderwerp, mede omdat de werking van stamcellen nog onduidelijk is en ze onder meer verkregen worden uit levende embryo’s. Het CVZ is ook van mening dat stamcelonderzoekers soms “valse verwachtingen” wekken, aldus het NRC. Het doel van de wetenschappers is om met deze basiscellen andere cellen aan te maken.

Volgens de krant, zijn de stamceltransplantaties minder omstreden omdat de stamcellen in dit geval van de patiënt zelf afkomstig zijn. Het CVZ wil dat deze transplantaties vergoed worden. De doelmatigheid van veel nieuwe behandelingen met andermans cellen volgens dit college nog onvoldoende bewezen, schrijft het NRC.

Als het advies uit rapport wordt overgenomen, dan zou het budget voor stamceltransplantaties van 20 miljoen naar 68 miljoen euro moeten worden verhoogd. Genoeg voor 1.166 transplantaties.

Het CVZ is bovendien van mening dat stamceltherapie dient te worden beperkt tot de ziekenhuizen en universiteiten die daarvoor een vergunning hebben. Commerciële bedrijven die zich richten op de opslag van stamcellen moet, volgens het college, aan banden worden gelegd. Stamcelbanken zouden “bijzonder hoge prijzen” rekenen voor het opslaan van stamcellen zonder “wetenschappelijke basis”, aldus het CVZ. Volgens het NRC is de Inspectie voor de Gezondheidszorg bezig met een onderzoek naar enkele van deze bedrijven. Het CVZ wil bovendien het maken van reclame voor stamceltherapie verboden maken, net als in België, schrijft het NRC.

Bron: NRC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen