Wie legt het mij uit ?

Array

Toen ik van de week de column van Ben Crul in Medisch Contact las moest ik onwillekeurig denken aan alle opmerkingen en kritiek die ik het afgelopen jaar heb gehoord (ook het nodige in de spreekkamer! ) over het beleid van het ter ziele gaande kabinet Balkenende.Ben Crul hangt zijn verhaal op aan de kwetsbare ouderen.Hij merkt ,geheel terecht, op dat de politiek vooral verkiezingsmunt wil slaan uit de zorg van de wieg,maar ongeveer tien jaar voor het graf stopt. De ouderen zijn de eerste slachtoffers van ons huidige gezondheidszorgsysteem!  Ook in Medisch Contact recent een lezenswaardig artikel van emeritus hoogleraar Sociale Geneeskunde Doeke Post met als titel :Geen winnaars ; uiteindelijk profiteert niemand van de marktwerking in de zorg.    Nog een ander voorbeeld : de WMO. Binnenkort gaan alle gemeenten zelf het budget hanteren voor de inkoop van (thuis)zorgtaken. Dus wat gaat er dan gebeuren? De goedkoopste aanbieder van deze “zorg” gaat het contract krijgen (een schoonmaakbedrijf) . En of die nog enigszins verstand hebben van (het observeren van) mensen en dus de familie of de huisarts kunnen inseinen als de betrokkene achteruit gaat, doet dan niet meer ter zake! Maar het is in ieder geval goedkoper geregeld! Ook hier zal goedkoop duurkoop blijken te zijn.    Er zijn -ook buiten de zorgsector-  nog vele voorbeelden te noemen van zaken die zogenaamd goed gaan. Wanneer een ieder uitsluitend naar de bankrekening kijkt zal het best kloppen dat velen weer in de lift zitten. Overigens geen verdienste van het kabinet maar gewoon een kwestie van meeliften op de europese trend!  Maar wanneer we naar de inhoud van verschillende beleidsterreinen kijken en de gevolgen die deze inhoud heeft op het functioneren van de minder fantastisch bedeelden in onze samenleving , kan het nog steeds heel anders en veel socialer in Nederland!  Maar een flink deel van diegenen die ik het afgelopen jaar heb horen klagen schijnt ,volgens de peilingen van Maurice de Hond, hun klagen totaal te vergeten op het moment dat zij in het stemhokje staan.  Volgens een recent onderzoek stemt 60 % van de (huis)artsen progressief.Aldus houdt 40 % het liever bij conservatief. Maar bij klagende patienten is dat precies andersom! Vinden zij hun kritiek in het stemhokje opeens niet meer relevant? Of was het slechts klagen om het klagen? Wie legt het mij uit??                    

aalstein

Sinds 1982 huisarts in Capelle aan den IJssel
in een duo-praktijk met Jan Hordijk.

3 thoughts on "Wie legt het mij uit ?"

 1. Mooie column. Ik ben het helemaal met je eens. We focussen nu alleen op goedkoop terwijl dat inderdaad meestal duurkoop is. De Nederlandse bevolking is ouder aan het worden en we worden allemaal op jongere leeftijd ziek. Kortom de budgetten moeten gewoon omhoog om dezelfde kwaliteit van zorg te hanteren. Als we kijken naar goedkope zorg, kan ik maar tot een botte conclusie komen. De goedkoopste patient is een dooie patient. Niet behandelen en gewoon laten creperen is de goedkoopste gezondheidszorg. En in de afgelopen jaren met discussie met politici, verzekeraars en orgverleners hoorde ik vooral dat het effecienter komt maar nooit een antwoord gekregen hoe we de toegenome zorgvraag zouden gaan betalen en vooral wie die zou gaan betalen. BIj geen antwoord weet ik al wel wie betaald. Dat is dus de patient en zorgverleners die goedkopere zorg moet gaan leveren. Mijn stem gaat naar die partij die zorg voor mensen serieus neemt. Ik heb mijn stemadvies bepaald via de stemwijzer. Volgens de stemwijzer mzou ik Groenlinks moeten stemmen


  Health is not valued till sickness comes!

  Janine Budding

 2. Indien ik de Stemwijzer  “naar eer en geweten” invul kom  ik  inderdaad  (ook) bij  GroenLinks uit! Het probleem met stemmen op GroenLinks en SP is echter dat het uiteindelijk zal lijden tot een volgend CDA/VVD-kabinet!!  Want hoe meer stemmen naar GroenLinks en SP , hoe minder naar PvdA. Hoe minder PvdA hoe zekerder het is dat CDA gaat winnen en Balkenende kiest zowieso voor CDA/VVD als het aan hem ligt!!  En dan krijgen we – wat God verhoede- mogelijk Verdonk als minister op VWS !!!  Een groter doemscenario is m.i. niet denkbaar!!

 3. Scherpe analyse Aalstein!! Ik ben bang dat je gelijk hebt. Inderdaad geen Verdonk op VWS. Wat gaan we nu doen. Actie starten om zoveel mogelijk PvdA stemmers te krijgen?

  Maar de PvdA vindt wel dat je zelf moet meebetalen aan thuiszorg. Dat vind ik geen goed plan. En ouderen AOW en een pensioen van meer dan 15.000 euro moeten zelf gaanmeebetalen aan deze uitkering. Deze groep heeft al zoveel kosten, die 15.000 vind ik echt te laag. Ik ben benieuwd wat het gaat worden.


  Health is not valued till sickness comes!

  Janine Budding

Comments are closed.

Recente artikelen