Niet gecategoriseerd

Bezuiniging op preventie thuiszorg heeft grote gevolgen

Array

Preventieactiviteiten op het gebied van overgewicht en chronische ziekten dreigen van tafel te gaan. Er is een groot tekort aan geld voor belangrijke preventieactiviteiten bij thuiszorgorganisaties. Dit is het gevolg van forse bezuinigingen door de rijksoverheid op subsidies aan thuiszorginstellingen. Ten opzichte van vorig jaar zijn de budgetten gehalveerd. ActiZ vraagt hiervoor aandacht van het Ministerie van VWS en wijst op de gezondheidrisico’s door het niet uitvoeren van deze activiteiten.

63 thuiszorgorganisaties hebben eind oktober voor ruim 20 miljoen euro subsidie aangevraagd bij ZonMw, de organisatie die de subsidieaanvragen behandelt voor de uitvoering van hun preventieprogramma’s in 2007. Het Ministerie van VWS bracht het beschikbare bedrag voor subsidiëring met bijna 50% terug. Hierdoor staat meer dan de helft van het aanbod onder druk. Gevolg is dat een aanzienlijke groep mensen niet meer kan worden bereikt. En dat terwijl preventie één van de speerpunten is van het nieuwe gezondheidsbeleid van de overheid.

In 2005 was er nog 20 miljoen euro beschikbaar voor preventie en voedingsvoorlichting. Dit jaar is dat bedrag gekort naar 16 miljoen en volgend jaar is er nog maar 10,5 miljoen beschikbaar voor preventie en voedingsvoorlichting, waarvan 9 miljoen voor de uitvoering.

Thuiszorgorganisaties bieden effectieve preventieprogramma’s gericht op mensen met overgewicht, een chronische ziekte (bijvoorbeeld diabetes) en op mensen die willen stoppen met roken. Preventieprogramma’s die naadloos passen in de preventienota van het Ministerie van VWS. Vele thuiszorgorganisaties hebben daarnaast een eigen cursusbureau en/of een eigenstandige preventieafdeling.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.