Vraag 16

Array


Vraag 16: Je krijgt achter elkaar in willekeurige volgorde zes taarten te zien van verschillende grootte. Na elke taart moet je beslissen of je deze wilt of niet. Je mag maar één keer ja zeggen. Wat is de beste strategie om de grootste taart te bemachtigen?

Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier
Vraag 16: Je krijgt achter elkaar in willekeurige volgorde zes taarten te zien van verschillende grootte. Na elke taart moet je beslissen of je deze wilt of niet. Je mag maar één keer ja zeggen. Wat is de beste strategie om de grootste taart te bemachtigen?

Juiste antwoord: A
Tags: , , , , , , , ,

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

5 thoughts on "Vraag 16"

  1. (a) gewoon tellen (met behulp van de computer).
    logica: dobbelsteen levert een kans van 1/6 op.
    methode a) wint als taart 3 de grootste is maar heeft ook extra kansen als taart 4, 5 of 6 de grootste is
    methode b) wint als taart 5 de grootste is met een extra kans bij taart 6 
    methode a) biedt meer extra kansen dan b)

  2. Ik snap niet wat ze precies bedoelen met ‘de grootste taart’. Als dat alleen de grootste van de zes taarten mag zijn klinkt het verhaal van Andre wel logisch, maar als ze bedoelen dat bijvoorbeeld de een na grootste taart ook beter is dan de een na kleinste taart wordt het allemaal veel ingewikkelder. 

  3. De grootste is de grootste, geen twijfel mogelijk.

    De verschillende situaties leveren een aardige kansrekening op. Algemeen geldt: de kans dat de grootste zich op een positie bevindt is 1/6.

    Voor situatie a geldt: de grootste op positie 1 of 2 is een kans van 1/3(?). Dus daarna is de kans 2/3 dat de grootste er nog bij is. Daar van uitgaande is het een ingewikkelde permutatieverhaal, bijvoorbeeld (de getallen geven de grootte aan):

    6 x x x x x en x 6 x x x x vallen af.

    1 2 3 4 5 6 levert 3 en is dus fout.

    1 2 6 3 4 5 levert 6 en is dus goed.

    2 3 1 6 4 5 levert ook 6 en is ook goed.

    Dit worden wel heel veel mogelijkheden. Ik zal er even langer over nadenken. Niet een eenvoudige vraag.

  4. Na heel wat pogingen om via redeneren het antwoord te vinden, heb ik mijn toevlucht genomen tot een “brute force”-methode: gewoon kijken welke mogelijkheden er allemaal kunnen optreden en bij toepassing van een keuzestrategie tellen in hoeveel van al die gevallen die strategie de grootste taart oplevert.

    Overigens vat ik het probleem zo op, dat een succesvolle keuze inhoudt, dat je de allergrootste taart van de totaal 6 taarten kiest. En dus NIET gemiddeld een zo groot mogelijke taart!

    Ik vertaal het probleem in dobbelsteentaal: de grootste taart betekent een 6 gooien met een dobbelsteen tot en met de kleinste taart een 1 gooien met een dobbelsteen.

    Op die manier kun je maximaal 720 verschillende taartvolgorden krijgen, door mij voorgesteld als rijtjes van 6 getallen 1 tot en met 6 in alle denkbare volgorden. Ieder van die rijtjes stelt dus een verschillende taartaanbiedvolgorde voor.

    Strategie A houdt in: de eerste 2 taarten negeren en daarna de eerste de beste taart kiezen die groter is als die eerste 2.

    Strategie B houdt in: de eerste 4 taarten negeren en daarna de eerste de beste taart kiezen die groter is als die eerste 4.

    Strategie C houdt in: een willekeurige taart kiezen door met een dobbelsteen te gooien en daarna die taart te kiezen waarvan het volgummer overeenkomt met het geworpen getal.

    (In de volgende tekst betekent SUCCES dat je daadwerkelijk een 6 kiest (oftewel de allergrootste taart) als je  een strategie toepast).

    Als je op al die 720 verschillende rijtjes deze 3 strategiëen toepast, krijg je de volgende succeswaarden:

    Strategie A levert in 308 van de 720 gevallen succes: de succeskans hierbij is dus 308/720 = 0,42777777….

    Strategie B levert in 216 van de 720 gevallen succes: de succeskans hierbij is dus 216/720 = 0,3

    Strategie C levert in 216 van de 720 gevallen succes: de succeskans hierbij is dus 120/720 = 1/6 = 0,16666…

    CONCLUSIE:

    Strategie A is de beste strategie!

  5. Kleine correctie:

    bij Strategie C bedoel ik natuurlijk 120 van de 720 gevallen succes (i.p.v. 216 van de 720 gevallen)

Comments are closed.

Recente artikelen