Vraag 6
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 04 december 2006 - 16:41
Array
Vraag 6: Waardoor is de Engelse wijnbouw te gronde gegaan?
Tussenstand:
Ook een poll maken? Klik hier
Vraag 6: Waardoor is de Engelse wijnbouw te gronde gegaan?
Juiste antwoord: C
Tags: wetenschapsquiz, wetenschapsquiz 2006, wetenschapsquiz discussieforum, NWQ, wetenschapsquiz atwoorden 2006, wetenschapsquiz vragen 2006, wetenschapsquiz vragen, vragen NWQ, wetenschapsquiz.punt.nl
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.
Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.
De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.
http://www.dewijnhoek.nl/engeland.html
Helaas is door het huwelijk tussen Hendrik II en Eleonora van Aquitaniëwaardoor de handelsbetrekkingen tussen Engeland en Frankrijk sterkverbeterde de wijnbouw in het slop geraakt en door het uitbreken van depest in de daarop volgende jaren sterk afgenomen. Gelukkig is er opwijnbouw gebied vanaf 1946 een positieve wending gekomen door hetparticuliere initiatief van Ray Barrington Brock die in zijn tuin inOxted (surrey) de eerste grootschalige aanplant van druivenstokkenstartte. Door de navolging van een aantal wijnpioniers die uit hobbyoogpunt de spade ter hand namen en diverse soorten hebben aangeplant isde wijnbouw in Engeland nu weer op een redelijk niveau aangeland. Degroei zit er goed in want was er in 1985 slechts 430 ha.wijnbouwoppervlak nu in 2002 wordt er van meer dan 1000 ha geoogst. C dus……
—
Health is not valued till sickness comes!
Janine Budding
Dat is niet helemaal zeker, de klimaatverandering speelt ook zeker een rol: It is not exactly clear why the number of vineyards declined subsequently. Some have put it down to an adverse change in the weather which made an uncertain enterprise even more problematic. Others have linked it with the dissolution of the monasteries by Henry VIII. Both these factors may have had some part to play but in all probability the decline was gradual (over several centuries) and for more complex reasons. Zie http://www.english-wine.com/history.html Kleine ijstijd: Met de kleine ijstijd wordt de relatief koude periode bedoeld die duurde van de vijftiende tot en met de 19e eeuw. Gemiddeld lag de temperatuur tijdens de kleine ijstijd in West-Europa zo’n 1 a 2 graden onder de waarden die tegenwoordig worden bereikt. Wereldwijd lagen de gemiddelde temperaturen 0,5 tot 1 graad lager dan tegenwoordig (Wikipedia)
Zoeken op wikipedia naar “kleine ijstijd” levert het volgende citaat:
Na de laatste ijstijd is het klimaat redelijk constant gebleven, hoewel er wel veel relatief kleine klimaatschommelingen zoals de kleine ijstijd zijn voorgekomen. Zo werd de kleine ijstijd voorafgegaan door het Middeleeuws Klimaatoptimum, toen het gemiddeld even warm of nog wat warmer was dan tegenwoordig. Er groeiden toen bijvoorbeeld wijnranken in Engeland en perziken in Vlaanderen en ook was er toen de kolonisatie van het zuiden van Groenland door de Vikingen(987-15e eeuw). Tijdens de kleine ijstijd was dit allemaal echter niet meer mogelijk.
Lijkt mij duidelijk dus B.
Het argument van de kleine ijstijd geldt toch voor alle West-Europese landen? Dus ook voor Frankrijk bv. Logischer lijkt mij dan ook om te kiezen voor het antwoord van Janine. Antwoord C dus.