Meer hoop voor mensen met astma én hooikoorts

Array

Het hooikoortsseizoen is weer begonnen. Vliegende pollen zorgen voor hoesten, niezen en jeukende ogen. Voor astmapatiënten betekent hooikoorts vaak extra kortademigheid. Naar schatting 1,6 miljoen Nederlanders hebben last van astma en tot 80% daarvan heeft naast astma ook hooikoorts. Voor hen is de lente en zomer een extra vervelende tijd. Zeker omdat meer dan de helft van de astmapatiënten vindt dat de hooikoorts hun klachten verergert. Naast de bestaande astmamedicatie zoals inhalatiecorticosteroïden wordt vaak aanvullend een hooikoortsmiddel (neussprays, pillen) gebruikt. Eén op de drie astmapatiënten geeft aan dit belastend te vinden, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO[1].

Om geen last te krijgen van hooikoorts is de beste remedie om helemaal niet naar buiten te gaan. Maar dat is natuurlijk geen optie. Voor astmapatiënten is het van belang dat de klachten niet verergeren en dat zij de hooikoortsklachten binnen de perken houden. Een behandeling die voor velen van hen uitkomst kan bieden is Singulair® (montelukast, MSD). Het is het enige eenmaal daagse tablet voor volwassenen waarmee tegelijk de symptomen van astma èn hooikoorts aangepakt kunnen worden. Dit medicijn remt stoffen die astma- en hooikoortssymptomen kunnen veroorzaken. De medicatie wordt toegevoegd aan de bestaande astmamedicatie.

Prof. P.N.R.Dekhuijzen, longarts in Nijmegen: “Het is bekend dat allergische rhinitis (hooikoorts) astma erger kan maken. Een werkgroep van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft dan ook richtlijnen gemaakt waarin gepleit wordt voor een gecombineerde aanpak van bovenste en onderste luchtwegaandoeningen. Van de beschikbare astmamiddelen is het tablet montelukast het enige dat de ontsteking in zowel de neus als de longen tegelijkertijd aanpakt.”

Voor astmapatiënten met hooikoorts is het verstandig om de huisarts advies over medicatie bij astma en hooikoorts te vragen.

Naast de tip om naar de huisarts te gaan, kunnen de volgende tips helpen bij het gevecht tegen de hooikoortsklachten:

• Ga bij voorkeur ’s ochtends vroeg naar buiten of na een regenbui

• Houd je slaapkamer zo stofvrij mogelijk en houd de ramen van je slaapkamer gesloten. Droog je was niet buiten. Pollen kunnen zich ook in kleding nestelen.

• Houd het weer én de hooikoortsverwachting (op radio, tv en Internet) in de gaten. Bij zonnig, droog weer komen meer planten in bloei en is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht erg hoog.

• In huis valt stuifmeel snel op de grond als er geen tocht is. In de zomer is het verstandig horren voor open ramen en deuren te plaatsen, om het binnendringen van pollen zoveel mogelijk tegen te gaan.

• Maai niet zelf het gras, maar laat dit een ander doen.

Kijk voor meer informatie op www.astma-hooikoorts.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen