IJsland

Array

stethoscoop.JPGTijdens mijn recente zomervakantie heb ik (noodgedwongen) kennis gemaakt met de gezondheidszorg op IJsland. Mijn echtgenote traumatiseerde na enkele dagen haar enkel dusdanig dat een rontgen-beoordeling noodzakelijk was.Gelukkig kon ik dat -als huisarts- zelf beoordelen.Op het moment dat dit speelde was de dichtstbijzijnde rontgen-faciliteit 300 km. terug op onze rondreis of 200 km. verderop (onze bestemming van de volgende dag).We kozen voor “200 km. vooruit” als bestemming. Wij zaten toen in een geciviliseerd stadje waar dus geen rontgen – faciliteiten zijn! Ruim 24 uur later hebben we kennis gemaakt met de medewerkers van het streekziekenhuis van Hofn (Z-IJsland). Schitterende omgeving en een prima ziekenhuis!
Wat waren onze lessen van deze ervaring met de gezondheidszorg in IJsland?
1. In een zeer geciviliseerd land (met ongeveer de hoogste levensverwachting van Europa!) blijkt de gezondheidszorg het te kunnen doen met slechts om de enige 100-en km.’s een ziekenhuis.
2. Zelfs in zo’n spaarzaam gesitueerd ziekenhuis heerst een volstrekte rust en wordt je behandeld alsof je in een prive-kliniek bent. Vriendelijke,rustige mensen die keurig uitleg geven (allemaal in perfect engels) en alle tijd nemen om hun werk adequaat te doen.
3. Bij navraag blijkt een IJslander zich wel 2 x te bedenken voordat hij gebruik maakt van de gezondheidszorg.Waarschijnlijk zoals het bij ons toeging op het platteland in de 50-er jaren.
4. Als klap op de vuurpijl : behandeling van de arts + rontgenfoto’s (meegekregen op een CD-rom) + elleboogskrukken + pijnstilling voor EU 70,00 !!
Mijn verzekeraar kan zeer tevreden zijn!

aalstein

Sinds 1982 huisarts in Capelle aan den IJssel
in een duo-praktijk met Jan Hordijk.

4 thoughts on "IJsland"

 1. Heb je zelf beoordeeld of de foto nodig was? Hoperlijk wel conform Ottawa Ankel Rules… en was de enkel kapot?

 2. @ Aalstein

  Ik hoop dat alles weer goed is met je vrouw en dat je toch een leuke vakantie hebt gehad. In deel je mening dat mensen hier veel te vaak voor een wissewasje naar het ziekenhuis hollen. En in het gemiddelde ziekenhuis zijn de medewerkers getsresst, gehaast en daardoor niet echt vriendelijk. Ik ben alleen bang dat we die situatie van de jaren 50 niet meer kunnen terugdraaien. Heel jammer. Hoop echter dat mensen toch wel over je stukje gaan nadenken. Het zegt heel veel over ons gedrag. De laaste keer dat ik voor mijzelf naar het ziekenhuis ben geweest is denk ik ruim 15 jaar geleden. Poliklinisch voor een kijkoperatie als gevolg van een sportblessure aan mijn knie. Aan mij hebben ze ook geen dure klant!

 3. @ Biobak
  Denk je nou echt dat iemand 200 km gaat rijden als je denkt dat een x-ray niet nodig is?

 4. Dank voor zoveel belangstelling! De enkel was niet gebroken,
  maar ze heeft wel 8 dagen met krukken moeten lopen!
  Het was mij overigens meer te doen om het overbrengen
  van een “teneur” (zoals in de reactie van Janine verwoord).

Comments are closed.

Recente artikelen