Meer aandacht voor psychosociale zorg in conflictgebieden

Array

Psychosociale zorg moet voortaan hoger op de ontwikkelingsagenda staan in oorlogs- en rampgebieden. Dat vinden de World Health Organization (WHO), De Verenigde Naties en 27 internationale onwikkelingsorganisaties. Zij presenteren vandaag nieuwe richtlijnen voor de psychosociale zorg in oorlogs- en rampgebieden.

Hoewel de noodzaak van psychosiale zorg in conflictgebieden steeds meer wordt erkend is de opvang van mensen met psychische klachten tot nu toe de taak van psychiaters en psychologen, die door de omvang van de problemen en taal- en cultuurverschillen niet in de zorgbehoefte kunnen voorzien. Met de nieuwe richtlijnen moet dit de verantwoordelijkheid worden van alle ontwikkelingsorganisaties die werkzaam zijn in (post) conflictgebieden, waardoor psychische zorg voortaan hoog op de ontwikkelingsagenda komt te staan.



De recente conflicten en natuurrampen in Afghanistan, Indonesië, Sri Lanka en Sudan hebben geresulteerd in een grote toename van psychosociale problemen, die op termijn een bedreiging kunnen vormen voor het vredesproces, de mensenrechtensituatie en de sociaal economische ontwikkeling. Met vroegtijdige en adequate begeleiding blijken de meeste slachtoffers echter opmerkelijk veerkrachtig te zijn. Het is niet mogelijk traumatische gebeurtenissen te vergeten, maar mensen kunnen wel leren weer maatschappelijk te functioneren. Met de richtlijnen die vandaag worden gepresenteerd kunnen psychosociale problemen in oorlogs- en rampgebieden voortaan op grote schaal en systemastisch worden aangepakt.

De richtlijnen zijn ontwikkeld door de World Health Organization, de Verenigde Naties en 27 ontwikkelingsorganisaties wereldwijd. In Nederland hebben HealthNet TPO en Artsen Zonder Grenzen een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de richtlijnen. “De richtlijnen zijn een erkenning van de enorme impact die psychosociale problemen op de wederopbouw van oorlogs- en rampgebieden kunnen hebben. Dit is lange tijd onderschat’, zegt Willem van de Put, directeur van HealthNet TPO, een Nederlandse non-gouvermentele organisatie die vluchtelingen, ontheemden en andere kwetsbare groepen bij het verwerken van de psychosociale en traumatische gevolgen van oorlogen en natuurrampen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen