Anorexia is net zo verslavend als XTC

Array

nolita.jpg
Franse onderzoekers hebben ontdekt dat anorexia en MDMA (xtc) dezelfde hersenwegen activeren, met als gevolg dat de eetlust onderdrukt wordt. Het team gelooft dat hun werk kan helpen de verslavende aard te verklaren van anorexia. Mensen met anorexia nervosa eten heel weinig, ondanks het feit dat hun lichaam de energie hard nodig heeft. De sterfte onder patienten is hoog en er zijn weinig effectieve behandelmethodes. Maar Franse onderzoekers hebben nu een stap gezet om een eetstoornis beter te begrijpen. Omdat MDMA, de werkzame stof in xtc, ook de eetlust vermindert, besloot het onderzoeksinstituut in Montpellier de gelijkenissen met anorexia te onderzoeken. Ze deden verschillende test op muizen. Ze concentreerden zich op de nucleus accumbens, een deel van de hersenen dat een rol speelt bij verslavingsgedrag. Het team kwam er achter dat de eetlust van de muizen verminderde bij het toedienen van zowel MDMA (xtc) als CART, een neurotransmitter die vooral bij anorexia-patienten in hoge dosis aanwezig is.



De onderzoekers stellen dat xtc en anorexia meer gemeenschappelijk kunnen hebben dan wij denken. De studie suggereert dat verhongeren verslavend kan werken en dat anorexia op neurologische tekorten kan wijzen. Dat opent ook mogelijkheden voor het vinden van een medicijn tegen eetstoornissen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Anorexia is net zo verslavend als XTC"

Comments are closed.

Recente artikelen