Bekritiseerd dieet Sonja Bakker zorgt voor 45 miljoen winst

Array

Producten die worden genoemd in de boeken van Sonja Bakker hebben het afgelopen jaar een gezamenlijke omzetgroei geboekt van 45 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau ACNielsen, zo bericht vakblad Distrifood. ACNielsen stelde een lijst samen met 33 producten uit het dieet van Bakker met daarbij Optimel-producten, Hero Fruitontbijt, Maggi Opkikker Bouillon, knackebröd en Hertog light ijs. Het bureau vergeleek de volumegroei met die van het jaar daarvoor. De gemiddelde groei bedroeg in 2006 39 procent, een jaar eerder was dat 5 procent. Volgens ACNielsen is die groei toe te schijven aan Sonja Bakker.

Zo’n 1,7 miljoen Nederlanders volgen het Sonja Bakker-dieet, of waren dat begin dit jaar in ieder geval van plan, aldus Distrifood.

Het Voedingscentrum
leverde kritiek op het dieet van Sonja Bakker. Het voedingscentrum bevestigt dat het volgen van de methode van Sonja Bakker leidt tot gewichtsafname. Volgens het Voedingscentrum biedt de methode echter onvoldoende handvatten om op termijn een gezond eetpatroon  te ontwikkelen waardoor de afvaller ook daadwerkelijk slank kan blijven. De tips in haar boeken zijn vrij summier en beperken zich toe “drie hoofdmaaltijden per dag” en “voldoende bewegen”, waardoor het volgens het Voedingscentrum twijfelachtig is of die beperkte informatie voldoende is om het voedingspatroon structureel aan te passen en zo het risico op terugval te verminderen.

Het Voedingscentrum wijst er verder op dat de boeken “weetjes” bevatten die niet overeenstemmen met wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld dat koffie vocht onttrekt, witte wijn cellulitis veroorzaakt en fruit het lichaam reinigt.

Tevens vindt het Voedingscentrum dat brood en zuivel een te ondergeschikte rol spelen in de menu’s van Bakker en niet in overeenstemming is met de Schijf van vijf.

De Nijmeegse psycholoog Tatjana van Strien heeft ook kritiek op het dieet van Sonja Bakker. In haar boek over afvallen met en zonder resultaat noemt ze het een “crashdieet“, dat blijvend problemen met de stofwisseling  en het eetgedrag kan veroorzaken. Het dieet veroorzaakt volgens van Strien een zelfopgelegde hongersnood, omdat het lichaam over gaat op noodrantsoen en daardoor extra zuinig is met de aangeleverde energie. 
 
Op 19 september 2006 werd Bakker van plagiaat beschuldigd door haar collega Bea Pols, gewichtsconsulente in Heerhugowaard. In haar boek Bereik je ideale gewicht zou Bakker minstens 20 zinnen exact over hebben genomen uit het in 2003 geschreven boek Afslanken en
persoonlijke groei van Bea Pols. Pols volgde dezelfde LOI-cursus als Bakker. Bakker heeft deze beschuldigingen weersproken en zei te vermoeden dat Pols gebruik heeft gemaakt van bijlagen die Bakker in het verleden aan haar cliënten had verstrekt. Sindsdien heeft Bea Pols
Sonja Bakker ook beschuldigd van het plagiëren van diverse andere boeken. Na het schrijven van haar eerste boek, zette Bakker een online-afslankprogramma op, deze methode is door een zorgverzekeraar opgenomen in het aanvullende verzekeringspakket. In april heeft Evert
Santegoeds verteld dat Sonja Bakker die aan het “Mabelen” was op wikipedia. Ze heeft geprobeerd om alle kritiek van haar wikipedia-pagina te wissen. Haar man Koen Lenting heeft geprobeerd eea te wissen.

Bakker is geen diëtiste en wordt door veel diëtisten bekritiseerd. Desondanks is haar methode erg populair en gebruiken veel lijners de term sonjabakkeren, voor het lijnen volgens haar methode. Op gewicht blijven is bij dit dieet zes dagen in de week dieet volgen en één dag
een SAS-dag (Schijt Aan Sonja), zeggen de aanhangers van deze afslank-hype.

Rob

One thought on "Bekritiseerd dieet Sonja Bakker zorgt voor 45 miljoen winst"

  1. Verkoop Sonja Bakker boeken sterk geslonken | Medicalfacts.nl

    […] keer uitleg gegeven over gezonde voeding, daarna moesten ze het zelf uitzoeken.’ Aan het boek van Sonja Bakker (13,95 euro) heeft de gemiddelde afvaller dus minder dan aan een gratis brochure van het […]

Comments are closed.

Recente artikelen