Vraag 10: Kunnen mensen elektromagnetische golven van mobiele telefoonmasten voelen?

24
240

nwq2007.JPG

Vraag 10: Kunnen mensen elektromagnetische golven van mobiele telefoonmasten voelen?

Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier


24 REACTIES

 1. Janine, de antwoorden bij deze vraag kloppen niet. Antwoord B moet C zijn, en jouw antwoord C hoort bij vraag 11. B = Sommige mensen kunnen dat wel.
  Voor de rest, prima werk, bedankt!

 2. Of een hele lastige vraag Of een hele makkelijke
  Plaatsters van GSM en UTMS antennes/masten beweren van niet.
  Bezwaarmakers van tegen deze antennes/masten beweren van wel.
  Een oeverloze discussie dus
  Daarom denk ik dat de redactie van NWQ de gulden miden weg kiest, dus voor antwoordt B

  Zie ook http://www.antennebureau.nl/index.php?id=60
  En http://www.tno.nl/content.cfm?context=overtno&content=persbericht&laag1=37&item_id=200612290016, & http://www.stralingsrisicos.nl/ & http://umts.startpagina.nl/

 3. GSM-masten produceren hoogfrequent golven met golflengten in het bereik van centimeters (zeg 14 – 33 cm).

  Mensen met metalen protheses van de ze lengte zouden deze straling theoretisch kunnen voelen door de opgewekte spanning. Denk aan de werking van een antenne.

  Antwoord is dus: Sommige mensen zouden die straling kunnen voelen.

 4. Ik ga ook voor het antwoord dat sommige mensen de straling kunnen voelen. Ik merk zelf niets en ik ken iemand die hoofdpijn van die masten krijgt

 5. In diverse onderzoeken zijn na gebruik van een mobiele telefoon klachten als duizeligheid, ongemak, hoofdpijn tintelingen en nog meer van dit soort klachten gemeld. Sommige mensen ervaren deze symptomen in sterke mate. Zij heten “elektronisch overgevoelig” te zijn. Dus ook ik ga voor B.

 6. De vraag is niet of sommige mensen misschien merkbare gevolgen van deze straling waarnemen (hoofdpijn, spanning op metalen prothese) maar of je de golven zelf kunt voelen. Aangezien het hier geen warmtestraling betreft is het antwoord dus C. We hebben hier gewoon geen zintuigen voor.

 7. @ Erik S

  Even terug naar de vraag.

  Er word gevraagd of mensen Elektro Magnetische straling kunnen voelen.
  Iedereen kan dit voelen, als je maar dicht genoeg bijstaat en de de sterkte van het veld/de golf hoog genoeg is.
  Gsm masten staan op dusdanige plekken en hoogtes dat mensen de straling niet kunnen voelen.
  Antwoord C is in principe goed

  Er zijn mensen die zeggen dit wel te kunnen voelen maar ik heb geen wetenschappelijk bewijs gevonden.
  Dit is de wetenschapsquiz!

 8. @ dre

  Er wordt ook niet over afstand gesproken…
  Dus met jouw uitleg, zou het antwoord A moeten zijn…

 9. In de Kijk ( http://www.kijk.nl/magazine.asp ) van deze maand stond een verhaaltje van een Engelse juffer die allergisch zou zijn voor elektromagnetische/elektrische straling en daarom ergens ver weg van alle bewoonde wereld woonde uiteraard zonder 220V aansluiting

 10. @ Marcel

  Er staat: telefoonmast, lijkt mij dat dit automatisch een afstand in houd.

  p.s. ben er zelf ook nog niet helemaal uit maar kan geen bewijzen vinden.

 11. Een de antennes van een GSM (en UMTS) mast staan zo opgeteld dat de bundel pas bij ongeveer 200 meter de grond raakt. Dat betekend dat je als je 200 meter van de mast staat pas getroffen kan worden door de elektromagnetische straling (denk aan een schijnwerper)
  Bij elke verdubbeling van de afstand neemt de starlings intensiviteit af met een vaktor 4, dus bij 200 meter is de straling minder dan 0,002 % dan van dat bij 1 meter afstand
  Bij een zend vermogen van 20 watt blijft er dus nog maar 0,3 mWatt over (even meer dan de afstand bediening van je auto)

 12. @ bert en erik.

  We hebben ze gevonden…de gevoeloze mannen…

  Alle gekheid op een gsm mast, je voelt een trilling of een resonantie.
  Vooral in je hoofd kan dit vervelend zijn, voelt als een lichte dreunende koppijn.
  Werk met zeer hoge spanningen die ook EM straling afgeven.
  Je hebt hier inderdaad geen speciaal zintuig voor nodig, tenzij je geen gevoel hebt….

 13. Dre,

  is het antwoord volgens jouw dan A?

  Ik denk zelf dat “voelen” nog steeds een specifiek zintuig vereist. Ik denk dat je “alles” wel kunt voelen, als het maar intensief/dichtbij genoeg is.

 14. Dat is dus het punt Bert…kunnen sommige mensen dit bij telefoonMASTEN.
  Nu nog het wetenschappelijke bewijs vinden.

  En inderdaad, je moet even weten wat je moet voelen.
  Het is net als met ruiken, als je nog nooit chanel 5 geroken hebt zul je het ook niet herkennen in een mensenmassa.

  Voorlopig blijf ik bij C.

 15. Bert
  Nee, we hebben geen speciaal zintuig om elektriciteit en elektromagnetische straling te voelen, maar ons lichaam maak wel gebruik van om spieren te actieveren, (bv het hart) de waarnemingen van al onze ander zintuigen worden met behulp van elektriciteit via de zenuwen door gegeven en onze hersenen verwerken ook alle info met behulp van elektriciteit, met andere worden ons lichaam is een groot bio elektrische system dat werk met zeer lage spanningen en stromen. het zal dan raar zijn dat we van (sterke) elektrische velden buiten ons lichaam niets zouden waar nemen.

  Dre
  Als je nog nooit chanel 5 geroken hebt zul je het inderdaad niet herkenen maar wel ruiken (en misschien ook wel lekker vinden of niet) maar je ruikt het wel (neemt het wel waar).
  Misschien is dat wel het probleem met elektromagnetische straling we voelen het wel maar nemen het niet meer waar, net zo als dat een vrouw die iet te overvloedig is geweest met de chanel dat zelf niet meer ruikt maar de mensen waar ze langs loopt wel

 16. Beste Dre,

  als jij in staat bent om (van een “normale” afstand, daar gaat het in de vraag over naar ik aanneem) te voelen of een GSM mast wel of niet uitzendt, dan zou het fijn zijn als je dat eens zou willen demonstreren. Dit is natuurlijk heel makkelijk te testen: de mast wordt af en toe aan en uitgezet, en jij mag dan zeggen wanneer hij aan en uit gezet wordt. Als jij dat inderdaad kan zou dat een sterke aanwijzing zijn dat deze straling misschien toch niet zo onschadelijk is als ons wordt voorgehouden. Maar je zou volgens mij wel de eerste in de wereld zijn die deze proef met succes zou afleggen…

  Dat deze straling invloed heeft op allerlei (subtiele) processen in je lichaam staat volgens mij buiten kijf, gezien de vele mensen die er last van hebben, maar voelen kun je de straling toch echt niet volgens mij. Was het maar waar, dan was het gauw afgelopen met die rotzooi.

 17. @ Erik

  Laat 1 ding duidelijk zijn, EM straling is verre van onschadelijk.
  Gelukkig zijn daar regels voor, waardoor mensen zoals ik die op een dagelijkse basis meer worden bloot gesteld dan de “normale” mens op straat ook veilig kunnen werken.
  De hoeveelheid straling is namelijk eenvoudig te meten, de zgn EM meting en redelijk eenvoudig af te schermen.
  Hoeft geen betoog dat een zendmast van welke soort dan ook niet afgeschermd kan worden en zodoende op een veilige afstand staat.
  De “normale” afstand is dan ook de veilige afstand.
  Je zult me op mijn blauwe oogjes moeten geloven dat je EM straling kunt voelen.
  Ik persoonlijk, bekend met hoe het voelt, voelt niets bij een zendmast, daar gaat je proef.
  Wat je zegt is waar, als ik dat zou kunnen en het daarmee wetenschappelijk bewezen is hebben we een antwoord.
  Het enige wat je vind zijn verhalen met beweringen van mensen dat ze het voelen, maar geen bewijs.

  @ henk

  Inderdaad mijn eigen woorden zette mij ook aan het denken, misschien voelen we het wel maar nemen het niet waar……… word vervolgd ben ik bang….

 18. @ Dre

  De kleur van je ogen heeft ben ik bang geen invloed op mijn mening. Dat je sommige EM-straling wel kunt voelen als het heel sterk is, zeg maar met je neus tegen de antenne, zou best kunnen. Maar dat was de vraag niet. Je geeft al aan dat jij de door mij genoemde test ook niet zou doorstaan, en als iemand dit wel kon dan had ik daar vast al wel van gehoord.

  Daarbij ben ik van mening dat de straling van GSM en UMTS waarschijnlijk ongezond is. Maar dit terzijde.

 19. “Not guilty until proven guilty” en aangezien ik nergens bewijs kan vinden ga ik voor antwoord C. Het is een erg oppervlakkig antwoord maar op het moment in mijn ogen de enige juiste redenering. Aangezien er naar mijn wetens nog geen tests zijn die kunnen bewijzen of je een straling voelt of niet is er geen bewijs.

 20. Vraag 10: Kunnen mensen elektromagnetische golven van mobiele telefoonmasten voelen?
  a) Ja, dat kan iedereen.
  b) Sommige mensen kunnen dat wel.
  c) Nee, dat kan niemand.

  Het juiste antwoord is c. Mensen kunnen de elektromagnetische golven van telefoonmasten niet voelen. Tijdens een Engels onderzoek uit 2007 werden proefpersonen blootgesteld aan GMS- en UMTS-straling. De proefpersonen waren verdeeld over een groep mensen die symptomen kregen van blootstelling aan straling (zogenaamde elektroallergie) en een controlegroep. Beide groepen bleken even slecht in het bepalen of de straling aan of uit stond. De experimenten werden, zoals dat betaamt, dubbelblind uitgevoerd. Elektroallergie lijkt dus vooral een psychosomatische aandoening te zijn. Dit betekent overigens niet dat op de lange termijn elektromagnetische golven geen schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid, maar dat vroegen we niet.

Comments are closed.