Vraag 11: Je hebt twee identieke blikjes cola. Een schud je, de ander niet. Ze rollen daarna tegelijk een helling af. Welk blikje is eerder beneden?

Array

nwq2007.JPG

Vraag 11: Je hebt twee identieke blikjes cola. Een schud je, de ander niet. Ze rollen daarna tegelijk een helling af. Welk blikje is eerder beneden?

Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

34 thoughts on "Vraag 11: Je hebt twee identieke blikjes cola. Een schud je, de ander niet. Ze rollen daarna tegelijk een helling af. Welk blikje is eerder beneden?"

  1. De centrale vraag voor mij is: vervormt het blikje door het schudden?
    Wordt het een tonnetje ipv een cilinder.
    Een tonnetje met vloeistof rolt anders naar beneden dan een cilinder.

  2. Het blikje krijgt bij een hogere druk een grotere “eivorm” gezien in de dwarsdoorsnede.

    Ik ga ervan uit dat het een lichte helling is en dat het blikje niet “over de kop” zal gaan.
    Tijdens het naar beneden rollen gaat een gedeelte van de bewegingsenergie verloren vanwege die eivorm. De cola in het blikje heeft er namelijk meer moeite mee om een niet-ronde binnenkant te volgen (massatraagheid).

    Ik denk daarom dat een blikje het geschudde blikje (met hoge druk) er langer over zal doen om beneden te komen. Antwoord B is juist.

  3. een blikje vervormd niet als je hem schud

  4. Heb je tijdens het naar beneden rollen van het ongeschudde blikje niet meer last van de massatraagheid dan het geschudde blikje. Want als je een fles cola schudt heb je een veel compactere massa in de fles als hij geschud is.

  5. het schuim van het schudden remt af zodat het ongeschudde blikje sneller rolt

  6. het ongeschudde blikje,kan je makkelijk zelf testen.

  7. je blikje schudt zowiezo als ie rolt van een berg…

  8. Kees Schreef @ Dec 5, 3:55 PM

    wikipedia is nou niet de meest betrouwbare bron gebleken in de geschiedenis van de wetenschapsquiz.
    Wat Andre zegt vind ik ook een paar keer terug op internet. Ik zie alleen niet of het door de franse revolutie komt…..

    Dec 5, 3:55 PM

  9. gerrit schreef @ Dec 5, 4:52 PM

    het ongeschudde blikje,kan je makkelijk zelf testen.

  10. Kees schreef @ Dec 5, 2:11 PM

    Hoe remt dit af dan?

  11. Na het schudden van het blikje zal de druk van binnenuit op het blikje toenemen door het ontsnapte gas. Net als een goed opgepompte fietsband ook beter rolt zal ook een ‘opgepompt’ blikje beter rollen.

  12. @ Remmelt

    Een (zachte) band loopt zwaarder en remt dus meer af omdat de band door het gewicht van de fietser of auto vervormd wordt
    Dat lijk me hier echter nauwelijks het geval a; het blikje is van metaal b het gewicht is laag en voor beide blikjes gelijk

    Ook denk ik dat de vervorming van het blikje miniem is en dit dus ook geen invloed uit oefent.

    Het enige dat ik kan bedenken wat invloed heeft is de vloeistof in het blikje
    on geschud blikje; bijna alle co2 in de (zoete, plakkerige)vloeistof, geen schuim vorming
    Geschud blikje; minder co2 in de de (zoete, plakkerige)vloeistof, wel plakkerige schuim vorming.

    De vraag is welke invloed heeft deze verschillen op het rollen van het blikje

  13. omdat deze vraag mij bezig hield heb ik de cola overgegoten in twee glazen potjes om het zichtbaar te maken. in het geschudde potje draait de vloestof niet mee,het lijkt alsof het zich tegen de draairichting in verplaatst.het waarom?,daar heb ik nog geen verklaring voor.(met bier en zeepsop gaat het ook)

  14. Een geschud blikje heeft de massa meer homogeen verdeeld over het blikje.
    Daardoor zal het zwaartepunt dus hoger liggen en het blikje dus sneller naar beneden rollen:het moment (kracht X arm) wat wordt uitgeoefend op het blikje is groter.

  15. Getest.
    Het ongeschudde blikje.

    De vloeistof in het geschudde blikje veroorzaakt een grotere wrijving op het blikje.

    Antwoord B dus

  16. @ Gerrit
    Welk blikje (potje) was bij jou het eerste beneden?

  17. Gerrit,
    het ongeschudde blikje was eerder beneden.

  18. Ik denk dat Val de meest wijze opmerking heeft: door het rollen raken beide blikjes geschud. Dus antwoord c.

  19. In het geschudde blikje is de druk natuurlijk hoger. Deze hogere druk zorgt ervoor dat de vloeistof ook harder tegen de binnenwand van het blikje wordt gedrukt. Omdat de zwaartekracht de vloeistof min of meer in de onderste helf van het blikje houdt, zal de toegenomen wrijving het blikje meer afremmen.

  20. Boldor jou hypothese klopt niet met de observatie van gerrit, 7. December 2007, 12:54. alhoewel hij wel logisch klinkt.

  21. Ik vraag me af of een geschud en een ongeschud blikje evenveel wegen? Misschien heeft de CO2 in ‘bubbelvorm’ wel meer gewicht?

  22. Het heeft niet zoveel met gewicht te maken.
    Noch met druk.
    Vloeistof geeft meer wrijving dan lucht.

    Ongeschud is de vloeistof een mengeling van koolzuur en vloeistof.
    Hierdoor minder vloeistof per b.v. vierkante cm is minder wrijving op het blikje.
    (Er raakt als het ware minder vloeistof het oppervlak).

    Geschud is er scheiding tussen de vloeistof en het koolzuur.
    Hierdoor meer vloeistof per b.v. vierkante cm is meer wrijving op het blikje.
    (er raakt meer vloeistof het oppervlak).

    p.s. denken wij…..

  23. ik denk dat het geschudde blikje sneller gaat. Denk aan een paar jaar geleden. Toen was er dezelfde vraag met een gekookt en ongekookt ei. Gekookt ei ging sneller, omdat het harde eigeel geen tegenwerkde centrufigaalkracht had t.o.v. het zachte eigeel in het ongekookte ei. (omdat het eigeel naar achteren wordt “gegooid”, heeft dit een vertragende werking)

    Als je een blikje cola hebt, zit hier een deel lucht bij. Je hebt dus dezelfde centrifugaalkrachten als bij het ei, omdat de vloeistof in het blikje gaat ronddraaien. In een geschud blikje, is de druk zo hoog dat de cola niet of nauwelijks van z’n plaats komt. Dus minder tot geen tegenwerkende centrifugaalkrachten.

  24. @ William

    Het is meerdere keren getest door verschillende mensen.
    Geen twijfel over mogelijk het ongeschudde blikje is eerder beneden.
    Antwoord B dus.

    Er is enkel nog discussie over het waarom, hoewel dit er niet toe doet qua antwoord.

  25. Ik heb inmiddels een aantal keren getest. Ik kan geen verschil ontdekken. Over een afstand van 2-3 meter laten rollen, verschil is steeds binnen de centimeter.

  26. sorry. ik had het verkeerd onthouden van die eieren. Het ongekookte was eerder beneden. Heb het net nog even opgezocht:

    In een gekookt ei zijn alle deeltjes van het ei vast en met elkaar verbonden. Dat betekent dat alle deeltjes mee moeten gaan draaien als het ei gaat rollen. Voor die rotatie is energie nodig. Bij een ongekookt ei gaat alleen het stroperige eiwit direct onder de schaal meedraaien. De rest van de vloeistof draait niet mee maar schuift als het ware mee naar onder. Bij ongekookte eieren zal dus minder energie worden omgezet in rotatie-energie, zodat er meer energie overblijft voor de voorwaartse beweging. Daardoor zal het ongekookte ei sneller naar beneden rollen.

    Denk dat hier dus hetzelfde aan de hand is. Bij ongeschud heb je een minder geheel, omdat bij een geschut blikje alles tegen elkaar drukt.

  27. Hallo, ik zit op het vwo en wij hebben deze vraag als opdracht gekregen. wij hebben het getest en kwamen tot de conclusie dat het ongeschudde blikje sneller rolt. zie hier de proef: http://www.youtube.com/watch?v=UNvg83h_X5c (let niet op het commentaar)
    ook hebben we nog een ander gevonden met dezelfde proef: http://www.youtube.com/watch?v=P6FIDuXOXGc Ook hierbij was het ongeschudde blikje sneller.

    nu de vraag: waarom?
    wij hadden voor de proef 2 vermoedens:
    1. het geschudde blikje is sneller doordat de lucht zich verdeelt over de vloeistof en dus minder “klotst”
    2. Het ongeschudde blikje is sneller doordat bij het geschudde blikje de CO2 zich aan de rand verzamelt en een tegeneffect heeft, waardoor het afremt.

    nu de vraag: klopt dit? wij moeten het namelijk voorleggen aan de klas en willen liever niet met ongeldige informatie aankomen.

    Emmy Vwo 4

  28. @ Emmy

    2. Het ongeschudde blikje is sneller doordat bij het geschudde blikje de CO2 zich aan de rand verzamelt en een tegeneffect heeft, waardoor het afremt.

    Als je dit stelt zou het andersom moeten zijn, vloeistof veroorzaakt meer wrijving dan gas. (op de binnenkant van het blikje)

  29. O oke, wat zou dan de reden moeten zijn van dit resultaat?

  30. @ Emmy

    Even naar boven scrollen.
    Dre, 11. December 2007, 22:04

    Kinkt plausibel…..vinden wij……maar of het de reden is….

  31. oke Hartelijk Dank

  32. Boldor’s antwoord klinkt heel logisch. Door de hogere druk wordt de vloeistof
    harder tegen de rand gedrukt, en is er dus meer vrijving.
    De vergelijking met een fietsband gaat niet op, omdat een fietsband van
    vorm verandert wanneer de druk toeneemt. De vrijving aan de buitenkant
    van het blikje blijft hetzelfde. Het gaat erom wat er in het blikje gebeurt.
    Dre’s verklaring lijkt redelijk maar ik geloof het niet. Ik denk niet dat het koolzuur
    in de vloeistof de eigenschappen van de vloeistof sterk veranderen omdat
    het koolzuur slechs een klein percentage in de oplossing vormen.

  33. De moleculen in de cola vliegen alle kanten op (entropie). Door te schudden creeert men een hoger energieniveau. De resultante van alle krachten is handhaving van de status quo. Als men het geschudde blikje laat rollen, zal deze ‘hogere energieresultante’ zich dus verzetten tegen de beweging en de vector van de bewegingsrichting van de vloeistof gekeerd zijn naar het punt van vertrek. Dit lijkt me de verklaring van de observatie van Gerrit op 7-12.

  34. Vraag 11: Je hebt twee identieke blikjes cola. Eén schud je, de ander niet. Ze rollen daarna tegelijk een helling af. Welk blikje is eerder beneden?
    a) Het geschudde blikje.
    b) Het ongeschudde blikje.
    c) Beiden tegelijk.

    Antwoord b is juist. Dat zie je meteen als je het experiment zelf doet. De verklaring hiervoor is enigszins omstreden. De meest gebruikte verklaring is dat de druk in een geschud blikje door het vrijgekomen kooldioxide hoger is. Dit zorgt voor een extra rolweerstand. Een Amerikaanse natuurkundige, die dit zogeheten ‘Shaken Cola Syndrome’ experimenteel onderzocht, beweert echter bewijs te hebben gevonden dat de belletjes in de vloeistof het traagheidsmoment van het geschudde blikje vergroten, waardoor het blikje langzamer rolt.

Comments are closed.

Recente artikelen