Vraag 6: Verbrand je tijdens het skiën vanaf de Zugspitze op een zonnige winterdag sneller dan aan het strand bij Zandvoort op een zonnige zomerdag?

Array

nwq2007.JPG

Vraag 6: Verbrand je tijdens het skiën vanaf de Zugspitze op een zonnige winterdag sneller dan aan het strand bij Zandvoort op een zonnige zomerdag?

Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

11 thoughts on "Vraag 6: Verbrand je tijdens het skiën vanaf de Zugspitze op een zonnige winterdag sneller dan aan het strand bij Zandvoort op een zonnige zomerdag?"

  1. Janine (Medicalfacts redactie)

    Ja, klinkt aantrekkelijk en wellicht een goed verspreid misverstand.

  2. De Zugspitze is 2962 meter hoog de UV straling (daar waar je bruin van wordt hoeft dus 2km minder lucht te door dringen en zijn dus op die hoogte sterker dan bij Zandvoort aan zee.
    De Zugspitze ligt een dikke 600 km meer naar het zuiden en vangt dus meer zonlicht, antwoordt B is dus sowieso fout
    Antwoordt C hangt van wat de skiër en badgast heeft onbloot en daar staat in de vraag geen info over in
    En antwoordt A klopt; de sneeuw weerkaats de UV straling beter dan het zand van het strand
    Ik denk dus antwoordt A

  3. Aan de andere kant staat in de zomer de zon directer op de aarde, dus vang je meer zonnestralen per m2 dan in de winter.

    Ik ga toch voor c. Ik denk dat de UV straling gereflecteerd wordt door de sneeuw je aan de onderkant doet verbranden, terwijl je op het strand van de bovenkant verband (je schouders dus).

  4. De sneeuw reflecteert enorm veel zonlicht + UV.
    Ik draai me in mijn graf om als het niet waar is :O)

  5. Op hoogte is de UV-intensiteit vele malen hoger dan aan het strand, doordat er minder lucht tussen zit om een deel door verstrooiing uit te schakelen. Daarnaast wordt UV-straling ook feller door weerkatsing op wateroppervlakken (waaronder sneeuw).

    Maar het is inderdaad de vraag wat voor kleding ze dragen. Lijkt mij niet logisch dat je ’s winters in je adams kostuum op de Mont Blanc of Zugspitze gaat lopen.
    Maar ik hou het op A

  6. Op het strand is er toch net zo goed sprake van weerkaatsing op een wateroppervlak?
    (De zee)

  7. het is in de sneeuw. ik is ooit bij willem wever iemand geweest met de vraag waar je eerder verbrand. In de sneeuw of op het strand. De stralingsintensiteit op het strand en in de sneeuw werd gemeten en in de sneeuw was deze vele malen hoger. Dacht zo’n 8 keer.

  8. – In de zomer staat de aarde een stuk dichter bij de zon waardoor je in de zomer sneller verbrand dan in de winter (op dezelfde plek op aarde)
    – Sneeuw weerkaatst veel meer straling waardoor je sneller verbrand (en sneeuwblind kan worden)
    – Omhoog gaande wordt (volgens mij exponentieel) de stralingsintensiteit hoger door de giringere filterende werking van de (afwezige) luchtkolom. De reactie van het pigment is dientengevolge ook anders dan op zeeniveau, kijk maar eens naar de afwijkende kleur bruin van een bergbeklimmer.
    Welk effect weegt zwaarder…?
    Ik neig naar sneller verbranden op hoogte, mede gezien eigen ervaringen met wintersport en klimmen t.o.v. strand in de zomer.
    Op zo’n tropisch wit strand is het overigens weer een ander verhaal.

  9. Ik vond op kennislink.nl:

    “Op de sneeuwwitte Alpenhellingen is om een aantal redenen sprake van een flinke overdosis UV-stralen. De hoeveelheid UV-straling is in de bergen een stuk hoger dan in het laagland: op 2000 meter kan dat al snel 30% schelen. De witte sneeuw is bovendien een hele efficiënte UV-spiegel die wel 80% van de straling weerkaatst.Tenslotte is ons gelaat in dit jaargetijde in Nederland nauwelijks meer zon gewend, zodat de stralen in de Alpen ‘hard aankomen’.”

  10. Door de schuine stand van de aarde is de intensiteit aan de kust zomers hoger dan de intensiteit in de bergen in de winter. Dus antwoord B…

  11. Vraag 6: Verbrand je tijdens het skiën vanaf de Zugspitze op een zonnige winterdag sneller dan aan het strand bij Zandvoort op een zonnige zomerdag?
    a) Ja, sneeuw reflecteert de UV-stralen extra, waardoor de straling sterker is dan op het strand.
    b) Nee, de zonkracht aan de kust is veel sterker dan in de bergen.
    c) Nee, alleen de lichaamsdelen die verbranden verschillen.

    Het juiste antwoord is c, het maakt niet uit. De zonkracht aan het strand in Zandvoort is groter dan die op de Zugspitze in het skiseizoen. Maar zonkracht gaat uit van de hoeveelheid ultraviolet zonlicht op een horizontaal oppervlak. Dit gaat dus niet op voor de Zugspitze. Maar in besneeuwde bergen speelt de reflectie van sneeuw mee. Deze ‘omgevingsstraling’ wordt de actinische flux genoemd. Er is wel verschil in het soort ultraviolet licht: in Zandvoort is er meer UVB-straling en op de Zugzpitze meer UVA-straling, maar de totale hoeveelheid ultraviolet licht waarvan je kan verbranden is even sterk tijdens een zomer in Zandvoort als in het skiseizoen op de Zugspitze. Alleen kan je in Zugspitze door de sneeuwreflectie op de raarste plaatsen verbranden, zoals de onderkant van je kin en de binnenkant van je neus.

Comments are closed.

Recente artikelen