Het zuur krijg ik er van!

Array

U heeft een fikse slokdarmontsteking,mevrouw. Dat komt meestal doordat er maagzuur uw slokdarm in sijpelt (als u in bed ligt).Gelukkig hebben we daar tegenwoordig perfect werkende medicijnen voor, die de maagzuur productie afremmen. De laatste jaren heb ik ontdekt dat de goedkoopste variant van die soort geneesmiddelen net zo goed werkt als een concurrerend merk dat 5 maal zo duur is. Maar vanwege de reclame gisteravond op TV begrijp ik dat u liever een recept van mij krijgt van dat concurrerende product. De reclame zag er inderdaad zeer gelikt uit! ”   Een gesprekje uit de spreekkamer de komende jaren??

 
Als het aan de VVD ligt wordt de publieksreclame voor alle geneesmiddelen toegestaan. Dat zij de financiele belangen van grote bedrijven als leidraad voor hun handelen hanteren is al lang bekend. Maar dat ze daar ook met liefde consumentenbelangen voor opofferen is eigenlijk diep treurig! Pillen met mooie,glossy reclame worden dan veel belangrijker dan pillen waar een evidence-based redenering achter het voorschrijven zit! Kijk naar wat er gebeurt met al die heerlijke pijnstillers van de NSAID-groep : volop reclame (mag voor die groep wel) en volop in de vrije verkoop. Met alle (maagbloedingen!) ellende van dien. Vorige week verloor ik nog een patiente aan het gebruiken van meerdere brufen’s per dag.
Of denkt de VVD dat wij (weer) hele verhalen gaan houden in de spreekkamer om de patient er van te overtuigen dat dat luxe pilletje geen haar beter is dan zijn goedkope broertje? Ik krijg er al bij voorbaat maagklachten van! Maar gelukkig zijn er voor mij prima en goedkope maagzuurremmers!!
aalstein

Sinds 1982 huisarts in Capelle aan den IJssel
in een duo-praktijk met Jan Hordijk.

One thought on "Het zuur krijg ik er van!"

  1. Ik snap er nu echt niets meer van. Iedereen zegt dat de zorg goedkoper moet. Mede om het goedkoper maken van de zorg hebben huisartsen minder tijd voor hun patienten omdat het er simpelweg niet meer uit kan om langer tijd te nemen. Met zo’n maatregel maak je en de zorg duurder en komen de kosten voor het weer naar goedkoper en net zo goed medicijn lullen volledig ten koste van de huisarts. Ergo veel huisartsen zullen dan toch maar een duurder middel voorschrijven. Ik snap die hele regering niet meer.

Comments are closed.

Recente artikelen