Euthanasie voor beginners

Array

stethoscoop.JPG De afgelopen week stond er in Medisch Contact (46500 maal) een artikel onder deze titel. De beginners zijn ,wat de schrijvers betreft, niet de artsen die eventueel euthanasie uitvoeren maar de patienten die euthanasie willen laten uitvoeren! Hoewel ik niet denk dat er veel ervaringsdeskundigen zijn op dit gebied. Men meldt dat de patient ,die zich houdt aan tien ongeschreven regels, de kans vergroot dat zijn stervenswens wordt ingewilligd.

Euthanasie is voor de meeste artsen zeer ingrijpend.Soms kan iets futiels als een onhandig gekozen woord, de verkeerde toon of ongepast gedrag de arts doen terugkrabbelen.Aldus de schrijvers van het artikel.Dus kan inwilliging of weigering van een euthanasieverzoek afhangen van de mate waarin de patient zich volgens ongeschreven codes gedraagt.De patient die dat niet goed kan heeft pech!Daarom willen de schrijvers deze ongeschreven codes expliciet maken (sponsored by the NVVE ).

Hoewel ik mij niet goed kan voorstellen dat de doelgroep waar men het over heeft hoort bij de frequente lezers van Medisch Contact , wil ik u enige citaten uit de rest van het artikel niet onthouden. “Roep niet de hele dag:ik wil dood. Dat werkt averechts”. “Dokters laten zich makkelijker overtuigen door iemand die het verzoek goed onder woorden kan brengen. Oefen dus uw verhaal en uw argumenten”. “Dokters zijn meer onder de indruk van lichamelijke problemen dan van verlies van zingeving”. “Soms doen patienten zelf de deur open. Dat verkleint de kans dat de arts het lijden als ondraaglijk zal benoemen”. “Plaats het euthanasieverzoek en uw lijden in het perspectief van uw leven en uw persoonlijkheid”. “Vermijd het uitstralen van een te treffende dofheid.Lees de typische symptomen voor depressie nog eens na en zeg dus niet dat u nauwelijks trek hebt in eten, dat u zich vooral ’s morgens zo hopeloos voelt.Dan gaat uw arts antidepressiva op u uitproberen. En voordat hij de hele apotheek met u is doorgereisd,bent u reeds lang en breed overleden”.

Als je dit allemaal leest zijn die dokters eigenlijk vaak een stelletje arrogante hufters! Zij snappen zaken alleen indien die op hun eigen niveau door de patient worden gebracht.En aan het eind gaan ze als een malloot allerlei pillen op de patient uitproberen. Ook na drie keer het artikel gelezen te hebben , kon ik de zin en het nut van dit artikel nog steeds niet pakken. Maar dat ligt vast en zeker aan mij. Waarschijnlijk ben ik net zo simpel als de patienten waar deze waardevolle tips voor bedoeld zijn. En mijn patienten blijken best gelukkig met een simpele huisarts!

aalstein

Sinds 1982 huisarts in Capelle aan den IJssel
in een duo-praktijk met Jan Hordijk.

3 thoughts on "Euthanasie voor beginners"

  1. Het betreffende artikel is hier te lezen Ik moet bekennen dat ik hetzelfde gevoel had als Dr. Aalstein. Irritant artikel wat vooral slecht is voor het imago. Alleen al het feit dat je wordt gezegd dat je moet zeggen dat je hobby’s hebt opgegeven. En netjes aankleden mag ook niet. Dan is de huisarts niet alleen arrogant maar ook nog eens contactgestoord. En jij als patient met de symptomen maar uit je hoofd leren om de arts goed om de tuin te leiden ofzo? Bizar artikelen. Goeie zaak dat dit soort gebroddel eens wordt uitgelicht

    Janine

  2. Uit de hoek van de schrijvers van “Euthanasie voor beginners” komt binnenkort een seminar over “Zelfeuthanasie” .Met als subtitel “Levensbeeindiging die minder belastend is voor hulpverleners?”. (Let op het vraagteken!). De kernvraag op deze bijeenkomst is : “Helpt u de patient om zijn eigen dood vorm te geven? En hoe ver kunt u hierin gaan?”. Is Zelfeuthanasie een alternatief voor euthanasie?

  3. Medicalfacts Redactie

    @ Aalstein,

    Bedankt voor de tip. Ga jij er heen? Of wellicht gaat iemand anders hierheen die over het seminar verslag wil doen.

Comments are closed.

Recente artikelen