Jonge kinderen willen slanker zijn

Array

Overgewicht bij jonge kinderen houdt niet alleen de deskundigen bezig. Uit Nijmeegs onderzoek blijkt dat veel kinderen tussen de 7 en 10 jaar graag dunner zouden willen zijn, terwijl zij een normaal gewicht hebben. Meisjes hebben hier vaker last van dan jongens.

Uit het onderzoek, gehouden onder vijfhonderd basisschoolkinderen in oost en zuidoost Nederland, komt naar voren dat een op de tien kinderen in die leeftijdsgroep zelfs bewust bezig is met eten. In de praktijk betekent dit dat zij liever geen dingen eten waar ze dik van kunnen worden. Een kwart van de kinderen met een gezond gewicht wil graag dunner zijn. Uitermate verontrustend is dat in deze leeftijdsgroep slechts 8 procent aangaf dat zij nooit lijnt. Het gros van de ondervraagde kinderen was zich bewust van zijn of haar figuur en wat anderen daarvan vinden.

De meeste kinderen die zich druk maakten om hun lijn en hun voeding hebben een moeder die dat ook doet. Een op de vijf moeders was, volgens het kind, aan het lijnen. Dit gedrag slaat over op het zelfbeeld van het kind, denkt de onderzoekster, die als orthopedagoog werkzaam is bij het UMC St Radboud in Nijmegen. Vervolgonderzoek naar de ontwikkeling van deze groep kinderen lijkt raadzaam en interessant. En wat te denken van onderzoek naar het zelfbeeld van kinderen die wel te zwaar zijn?

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen