Beveiligingsbewustzijn

Artsenkamers die openstaan met patientendossiers op het bureau. Medicijnkamers op een verpleegafdeling die openstaan omdat het lastig is om deze constant te moeten openen. Toegangsdeuren van compartimenten die worden opengehouden door een keg onder de deur, zodat de personeelspas niet hoeft te worden gebruikt om de deur te openen. Het niet zichtbaar dragen van de personeelspas. Een aantal voorbeelden uit de praktijk waaruit blijkt dat beveiligingsbewustzijn niet altijd aanwezig is in verpleegtehuizen en/of ziekenhuizen.

Beveiligingsbewustzijn is een bijzonder fenomeen. Op het werk zijn we geneigd alles open en onafgesloten achter te laten, maar thuis is ons bewustzijn optimaal aanwezig. We sluiten deuren en ramen, checken of het gasfornuis uit is en laten de televisie niet op standby staan als we ’s avonds naar bed gaan. Liggen we eenmaal op bed en bestaat er twijfel of de achterdeur is afgesloten, dan gaan we naar beneden om te checken of de deur dicht zit. Weten we niet zeker of op het werk de medicijnkamer is afgesloten, dan zullen we niet snel teruggaan om te kijken. Zelfs computers blijven aan: voor kwaadwillenden is het een kleine moeite om in te loggen op de pc. Is een wachtwoord vereist? Geen probleem. De wachtwoorden staan aan de onderkant van het toetsenbord of op het prikbord aan de muur. Een flatscreen nodig? Stop hem gewoon in een tas. Het is vaak toch niet zichtbaar of iemand werkzaam is in de instelling. Het onderscheidende, bijvoorbeeld een duidelijk zichtbare personeelspas, is er niet.

Een kritische factor van een succesvolle beveiliging is het beveiligingsbewustzijn van de medewerkers. Alleen medewerkers die beseffen wat de bedreigingen zijn voor de organisatie, zullen hier naar handelen. Medewerkers die het nut niet zien van het consequent afsluiten van hun kantoordeur ervaren dit als een hinderlijke extra handeling en laten het dus achterwege. Het onvoldoende informeren van medewerkers maakt dat beveiligingsmaatregelen niet serieus worden genomen en schijnveiligheid is het gevolg.

Om het beveiligingsbewustzijn van het personeel te verhogen, is het dus van belang om de risico’s waaraan de organisatie blootstaat en de gevolgen van die risico’s goed in kaart te brengen. En duidelijk te communiceren.

Erick Bakker, management adviseur Safety & Security Promundo

Promundo

Promundo
Promundo -professionals in Advies en Management- levert sinds 2005 advies-, interim- en projectmanagement. Het bedrijf bestaat uit experts werkzaam in zes aandachtsgebieden: Finance & Control, HRM, Informatiemanagement, Facility Management, Safety & Security en Inkoop & Logistiek. Promundo adviseert profit en non-profit organisaties in het vertalen van strategische uitgangspunten naar tactische en operationele bedrijfsvoering en verzorgt de daarbij behorende implementatie.

Klanten van Promundo zijn o.a. Rabobank, ING, Samsung, De Staatsloterij, ROC Nijmegen, ROC van Amsterdam, Hogeschool InHolland, UMC Utrecht, Stichting Zorgcentra de Betuwe, Universiteit Utrecht, Schiphol, Port of Rotterdam, gemeenten Arnhem, Eindhoven en Amsterdam, Ministerie van BUZA, EZ, LNV, OCW.

One thought on "Beveiligingsbewustzijn"

  1. Redactie Medicalfacts

    @Erick Bakker

    Je hebt helemaal gelijk. Het beedl wat je schept herken ik wil. Goede tip om eens goed over de te praten op de werkvloer. We zien uit naar je volgende bijdrage

    Janine

Comments are closed.

Recente artikelen