Bloeddrukmeters voor thuisgebruik vaak niet betrouwbaar

Array

In toenemende mate wordt thuis de bloeddruk gemeten. Dit gebeurt met elektronische meetapparatuur. Er zijn vele goede, maar helaas veel bloeddrukmeters voor thuisgebruik blijken niet goed te werken. Consumenten wordt aangeraden om zich goed te informeren voordat ze een bloeddrukmeter aanschaffen. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Het is dus van belang dat u een elektronische bloeddrukmeter aanschaft die voldoet aan de internationaal geldende testcriteria van de British Hypertension Society (BHS). Een belangrijke richtlijn is om uitsluitend een bloeddrukmeter te gebruiken die de meting verricht via een op te blazen manchet rond de bovenarm. Pols- of vinger bloeddrukmeters worden dus niet aanbevolen, vanwege de vele onnauwkeurigheden tijdens de metingen.

De Nederlandse Hartstichting raadt u in het bijzonder aan om:

* met uw behandelend arts te bespreken of het voor u geschikt is om de bloeddruk thuis te meten;
* maak met elkaar afspraken hoe vaak en op welke momenten u uw bloeddruk meet en wanneer u samen de gegevens bespreekt
* een keer per jaar uw bloeddrukmeter te (laten) ijken
* uw bloeddrukmeter ook eens mee te nemen naar uw arts en te vergelijken of de resultaten van de metingen met elkaar overeenkomen;
* het is namelijk belangrijk dat arts en patient over dezelfde getallen (blijven) praten
* de leefstijladviezen, die uw bloeddruk gunstig beïnvloeden, ter harte te nemen
* nooit uw bloeddrukmedicatie te wijzigen zonder uw arts te raadplegen

Enkele in Nederland verkrijgbare bloedrukmeters:
Niet alle aan de hand van het door de British Hypertension Society (BHS) gehanteerde protocol geteste bloeddrukmeters zijn in Nederland verkrijgbaar. In Nederland zijn onder meer de volgende in overeenstemming met het door de BHS gehanteerde protocol bevonden elektronische bloeddrukmeters, met een op te blazen manchet om de bovenarm, verkrijgbaar:

A&D UA-767 Plus
Microlife 3AG1
Microlife 3AC-1
Microlife 3AC1-1PC
Microlife 3BTO-A
Microlife 3BTO-A(2)
Microlife 3BXO-A
Microlife A100
Microlife A100 Plus
Microlife Watch BP Home
Omron M5-1
Omron 705-IT
Omron M6 (voorheen M4)
Omron 705-CP2
Omron MX-3Plus

Zie verder de website van de British Hypertension Society (BHS)

Mededeling aan producenten
Als uw product op de lijst door de BHS gepubliceerde lijst staat van producten die aan het BHS validation protocol voldoen en in Nederland verkrijgbaar is, maar niet in ons overzicht genoemd wordt en u wilt in de lijst opgenomen worden, dan kunt u contact met ons opnemen via [email protected]

Wilt u meer weten over de bloeddruk en de bloeddrukmeting, neemt u dan contact op met de Informatielijn via [email protected]. Telefonisch 0900 3000 300 (lokaal tarief) van 10.00 – 16.00 uur op werkdagen.

Voor nadere informatie over de bloeddrukmeters:

Medzorg Nederland BV (A&D)
Satellietbaan 14-B
2181 MH Hillegom
tel: 0252 536200
e-mail: [email protected]
www.medzorg.nl

British Hypertension Society: www.bhsoc.org

Cemex Medische Techniek bv (Omron)
Postbus 1395
3430 BJ Nieuwegein
tel: 030 6067800
e-mail: [email protected]
www.cemex.nl

RETO- Med (Microlife)
Hoeksteen 63-65
2132 ZN Hoofddorp
tel: 020 4462323
e-mail: [email protected]
www.microlife.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Bloeddrukmeters voor thuisgebruik vaak niet betrouwbaar"

  1. bloeddrukmeter specialist

    Bovenstaande lijst met bloeddrukmeters is inmiddels aardig verouderd. Voor meer informatie over betrouwbare omronbloeddrukmeters bezoekt u onze website http://www.cardiofit.nl

  2. Spengler Bloeddrukmeters

    Nieuwe in Nederland en tevens betrouwbaar en aanbevolen door de British hypertension Society.Tevens Omron en Medisana. http://www.pro2move.nl

Comments are closed.

Recente artikelen