Praktijkondersteuning huisartsen dringend aan uitbreiding toe

Array

Door de toenemende vraag naar huisartsenzorg en de extra taken die de huisarts op zich wil nemen (preventie, substitutie) neemt de behoefte aan extra ondersteuning in de huisartspraktijk toe. Binnen afzienbare tijd zijn daarom veel meer doktersassistenten en praktijkondersteuners nodig. Nu al kampen veel huisartspraktijken met vacatures die nauwelijks zijn te vervullen. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) pleiten daarom voor maatregelen die aan deze situatie op zo kort mogelijke termijn een einde maken. 

De noodzakelijke uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen vergt ook een uitbreiding van beschikbare stageplaatsen. Een stage in de huisartspraktijk moet zowel voor de leerling als voor de huisarts aantrekkelijker worden gemaakt. De instelling van een opleidingsfonds en een stagevergoeding kan toekomstige werknemers stimuleren voor een baan in de huisartsenzorg te kiezen. Voor huisartsen is het hierdoor aantrekkelijker om een stageplaats aan te bieden.

Mede met het oog op de verzwaring van hun takenpakket dienen de opleidingseisen voor doktersassistenten verhoogd te worden. Door de systematiek van de huidige opleiding, waardoor iedere leerling uiteindelijk altijd een diploma krijgt, voldoen niet alle afgestudeerden aan de eisen die in de huisartspraktijk aan gekwalificeerde doktersassistenten worden gesteld. Onderwijsinstellingen moeten volgens de LHV en de NVDA de mogelijkheid krijgen om leerlingen gedurende de opleiding op grond van kwaliteitseisen af te laten vallen. 

Ook voor een goede bereikbaarheid van de huisartspraktijk is uitbreiding van de opleiding tot doktersassistente dringend gewenst. Een huisartspraktijk dient 50 uur per week telefonisch bereikbaar te zijn, terwijl op dit moment slechts een 38-urige werkweek geldt. De kostenvergoeding voor de inzet van een doktersassistente is op die 38 uur gebaseerd, wat een voldoende bezetting ernstig bemoeilijkt. Aanpassing van die vergoeding is daarom noodzakelijk. 

LHV en NVDA hopen op korte termijn met alle betrokken partijen overleg te voeren over een spoedige oplossing van deze problematiek.

4 thoughts on "Praktijkondersteuning huisartsen dringend aan uitbreiding toe"

  1. Bewaar me dit is het begin van de versoepeling van de kennis van een huisarts ondanks die mooie woorden om opleidingseisen te verhogen ditzelfde is ook gebeurt in de spychiatrie de spygelogen werden te duur en de spychiatrisch verpleegkundige werden op de stoel van de spygeloog geplaatst ditzelfde gaat dus gebeuren bij een dokterspraktijk.
    En de clienten staan erbij en kijken ernaar.
    En wat ik nu eigelijk niet begrijp is dat preventie is om op tijd te ontdekken en te voorkomen dat iemand doodziek word wat weer tot gevolg heeft van minder behandelingen wat weer tijd uitspaard, hoezo dan drukker en als ik zie dat onze huisarts rustig de tijd neemt om zijn dochtertje naar school te brengen lijkt me dit gewoon een politiek spelletje want wie kan dit als hij of zij het zo druk heeft.

  2. Kwam ik vanmiddag in een bouwmatrialen winkel van de Bomij en vroeg om schuurlinnen en de verkoper klapperde met zijn oren en liep van hot naar her terwijl hij hier toch al een jaar werkte en schuurlinnen een algemeen bekent product is en hier kreeg ik de tranen van in mijn ogen. Ditzelfde maak je ook mee op een bouwplaats waar iedereen tegenwoordig specialist is in iets en je niet met moeilijke vragen moet komen want hier zijn we niet voor.
    Droevig vergeleken met een jaar of vijftien terug want toen had je nog mensen in de bouw die van de hoed en de rand wisten en als er iets fout ging werd dat gelijk geconstateert, maar nee het moet goedkoper een vakman word te duur en ach een miskleun in de bouw is te verhelpen en worden de huizen goedkoper! maar hoe breng je iemand weer bij de levende als een van de “specialisten” een miskleun maakt?.

  3. Dine-Marie ( praktijkverpleegkundige)

    Tja Kees, ook huisartsen hebben werktijden, en kunnen voor hun werk best hun dochtertje naar school brengen.
    Over preventie kan ik je wel e.e.a. vertellen.
    In o.a protocollen, NHG standaarden, bewezen wetenschappelijke onderzoeken, staat beschreven welke patienten er bijvoorbeeld risico lopen op hart- en vaatziekten (of bijv. diabetes mellitus, of iets anders). Neem nu even de hart- en vaatziekten. Risicofactoren zijn o.a roken, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, te hoge bloedsuiker, voeding, lichamelijke activiteiten ( te weinig beweging), voorgeschiedenis hart- en bloedvaten, ouders, broers/zussen die voor hun 60ste een hart- of herseninfarct hebben gehad, of een hersenbloeding enz. Als je de mensen eruit pikt, die een van deze riscofactoren hebben, nodig je die uit op het spreekuur van de praktijkverpleegkundige. De praktijkverpleegkundige gaat dan na wat de verdere risicofactoren zijn, laat bloed onderzoek doen, kijkt naar de medicatie, verwijst eventueel naar de dieetiste, de fysiotherapeut enz. De praktijkverpleegkundige kan de patient op een goede manier begeleiden, zodat de risico’s minder groot worden, de bestaande situatie dus niet verergert waardoor de patient bijv. een infarct had kunnen krijgen, en de patient wordt goed in kaart gebracht en in de gaten gehouden. De patient komt geregeld terug voor controles en begeleiding. De praktijkverpleegkundige heeft een gedegen en pittige opleiding gehad, bijv. bij de Hogeschool Utrecht. De praktijkverpleegkundige werkt ook weer volgens allerlei protocollen, en ze legt altijd verantwoording af aan de huisarts. Met de huisarts wordt veel overlegd. Al met al gaat in bovenstaande veel tijd zitten, tijd die een huisarts niet heeft. Nu wordt dit werk dus toch gedaan, en heeft de huisarts in principe meer tijd voor die zaken die hij/zij niet over kan dragen, en waarvoor zijn/haar specifieke deskundigheid vereist is. Je moet niet vergeten dat er tegenwoordig van de huisarts veel meer verwacht wordt dan 10-15 jaar geleden. De huisarts heeft er, door allerlei ontwikkelingen, veel meer taken bij gekregen. Ook is het zo dat de patienten tegenwoordig veel eerder uit het ziekenhuis ontslagen worden, en de begeleiding die zo’n patient vroeger in het ziekenhuis kreeg, komt nu ook op de schouders van de huisarts terecht. In de gezondheidszorg is het altijd druk, en kan je in principe altijd doorgaan met werken. Maar gelukkig zijn er ook voor werknemers in de gezondheidszorg werktijden, zodat zij bijvoorbeeld ook rustig hun kinderen naar school kunnen brengen!!

  4. Beste Dine-Marie een mooi betoog alleen zitten er wat ogen en haken aan.
    Dat men een diploma heeft van b.v de Hogeschool Utrecht prima maar dan nog waarmaken want ik ken genoeg mensen met van die mooie papieren die er niets van bakken.
    En wat jij sugereert is dat mensen dat mensen met een risicofactor er uit worden gepikt nu mijn ervaring is dat ze eerst een hartinfact moeten hebben gehad en dan past jou verhaal er achter en inderdaad gaat in dat overleggen een hele hoop tijd zitten die als de arts de patient zelf behandelt uitgespaard kan worden en hij weer een andere patient kan behandellen dit geld ook voor deeltijdbanen overdragen overdragen of heet dit vergaderen.
    En wat dat ziekenhuis betreft ik spak onlangs nog een hartpatien die vertelde dat hij bij de hartspecialist voor controlle blijft en er geen bemoeienis is van de huisarts.
    En dan nog iets over die dokter wij hebben twee dokters met een zogenaamde huisartsenpraktijk het zijn man en vrouw de ene dag zit zij s’morgens en hij s’middags dus uiteindelijk werkt ieder voor 50% dus druk druk druk met een riant salaris want ongeacht of ze het druk hebben of niet word er ik dacht 56 euro maal zon drie duizend patienten op hun bankrekening gestort plus de inkomsten van de huisapotheek.
    En laat ik nu altijd in de veronderstelling zijn dat een dokter een roeping was en men op de klok kijkt maar het belang van de clienten voorop staat of leren ze dat niet meer op de Hogeschool.

Comments are closed.

Recente artikelen