Eerste Belgische ziekenhuis met Nederlands kwaliteitslabel

Array

Het Hasseltse Virga Jesseziekenhuis heeft als eerste Belgische ziekenhuis een Nederlandse accreditatie behaald. Het NIAZ kwaliteitslabel betekent dat het ziekenhuis kan aantonen dat het een acceptabel niveau van kwaliteit van zorg kan voortbrengen.

Voor en door de zorg 

Aan de accreditatie ging twee jaar voorbereiding vooraf. NIAZ staat voor Nederlands Instituut voor Accreditatie van Ziekenhuizen. Het is voor én door de sector opgericht. In Nederland is tachtig procent van de ziekenhuizen aangesloten bij het NIAZ: geaccrediteerde ziekenhuizen en ziekenhuizen die een accreditatietraject doorlopen. Algemeen directeur dr. Yves Breysem: “Ons ziekenhuis wilde graag haar kwaliteit laten toetsen door een onafhankelijke externe partner. In België is er nog geen organisatie die dat voor ziekenhuizen doet. Daarom hebben we voor het Nederlandse NIAZ gekozen”.

Uit het rapport                                                                                                       

Het NIAZ loofde onder meer de betrokkenheid van artsen in het beleid van het Virga Jesseziekenhuis, de talrijke innovaties en buitengewone investeringen en de permanente aandacht voor kwaliteit en opleiding. Als verbeterpunten werden onder meer grotere betrokkenheid van patiënten bij het beleid genoemd en een beter beheer van documenten en processen.

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen